BiH: Nove generacije sve manje znaju oba pisma 1Foto: flickr.com/jenniferboyer

Iako Ustav Bosne i Hercegovine garantuje ravnopravnu upotrebu ćirilice i latinice, kao dva zvanična pisma u BiH, nove generacije sve manje znaju oba pisma, a najviše zbog školskih programa koji nisu naklonjeni ravnopravnom učenju i upotrebi i latinice i ćirilice.

Posleratne generacije učenika u Federaciji BiH sigurno se sećaju kako su u drugom ili trećem razredu osnovne škole imali nekoliko lekcija i lektira na ćirilici u sklopu predmeta bosanski jezik i književnost. Slična situacija bila je i s latinicom u Republici Srpskoj, prenosi klix.ba.

Neretko danas ćirilicu čitaju slovo po slovo. S druge strane, za vreme bivše Jugoslavije, učenici su jednu sedmicu pisali latinicom, a drugu ćirilicom.

Danas, u onim delovima BiH gde dominira jedan konstitutivni narod, obično dominiraju i jezička norma i pismo tog naroda.

Osnovci u oba entiteta počinju da uče drugo pismo od trećeg razreda.

Iz Federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke ističu da svako dete ima puno pravo na izbor svog maternjeg jezika u procesu vaspitanja i obrazovanja.

Međutim, Ustav Federacije BiH dodeljuje kantonima isključivu nadležnost u sprovođenju obrazovne politike.

Udžbenici u BiH štampaju se na pismima koja su u zvaničnoj upotrebi u zemlji, a izdavači su obavezni da u udžbenicima štampaju 30 odsto teksta na ćirilici, ukoliko je to u skladu s nastavnim planom i programom.

„Mi smo duboko uvereni da obrazovanje treba biti usmereno ka punom razvoju ljudske ličnosti i učvršćivanju poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ono treba da unapređuje razumevanje i prijateljstvo među svim narodima, rasnim i verskim grupama, kao i da roditelji imaju prvenstveno pravo da biraju vrstu obrazovanja za svoju decu“, rekli su iz Federalnog ministarstva obrazovanja.

Aleksandra Marić iz Ministarstva prosvete i kulture RS kaže da učenici osnovnih škola u tom entitetu ravnopravno koriste oba pisma.

„Ćirilica i latinica u RS su dva ravnopravna pisma. S druge strane, prema informacijama kojima raspolažemo, u Federaciji BiH deca ne uče srpski jezik i ne koriste ćirilicu u nastavi. Pored toga što učenici u nekim kantonima ćirilicu počinju da uče u trećem razredu osnovne škole, oni u
narednim razredima isključivo koriste latinicu“, rekla je Marić.

Učitelji iz Federacije BiH kažu da osnovci iz federacije u trećem razredu uče azbuku, pisanje i čitanje ćirilićnog pisma, sastavljanje reči i rečenica ćirilicom, interpretacije književnih tekstova na ćirilici o imaju diktate na ćirilici.

Posle toga, ćirilica se kraći period koristi intenzivnije, ali u narednim godinama školovanja retko ili nikako.

Prema mišljenju učitelja, ćirilica bi trebalo da bude više uključena u predmetnoj nastavi u Federaciji BiH.

Stigmatizacija ćirilice u Federaciji BiH ili latinice u nekim delovima RS može se uočiti i pogledom na putokaze.

Dvojezične table česta su meta vandala.

Kada je reč o državnim institucijama u oba entiteta, uglavnom svaka zasebno odlučuje koje pismo će koristiti. Naprimjer, ministarstva iz RS će odgovor na upit uglavnom poslati samo na ćirilici, a iz FBiH samo na latinici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.