BiH: Prekinut štrajk rudara 1Ilustracija Foto; Pixabay/DariuszSankowski

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je i predsednik Saveza sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić koji je rekao da su rudari u Brezi kontinuirano radili, a da je posle sastanka u utorak proizvodnja danas nastavljena po planiranoj dinamici.

Takođe, dodao je i da će u Sarajevu danas biti održani sastanci na kojim će se razmatrati druga šansa za RMU Zenica. „Shodno čitavoj situaciji ja ću se danas ponovo sastati s ministrom energetike, rudarstva i industrije FBiH Nerminom Džindićem posle 13 sati, a direktor EP BiH Bajazit Jašarević pozvao je na sastanak i direktora Rudnika mrkog uglja Zenica Nevzeta Vrškića, gde će se ponovo razgovarati o stanju u zeničkom rudniku“, rekao je Husić.

Portal Klix podseća da je u utorak, posle sastanka u Sarajevu, dogovoreno rešenje problema u Brezi s kreditnim zaduženjem, dok je RMU Zenica s jamama Stranjani i Stara jama ostao pod upitnikom kada je reč o budućnosti i opstanku. Do sada je u jamama pozlilo sedmorici rudara koji su vozilom Hitne pomoći prevezeni u Kantonalnu bolnicu Zenica.