Bin Salman: Ubistvo Kašogija tokom moje dužnosti 1Foto: EPA-EFE/BALLESTEROS

U novom dokumentarcu, saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman govori kako je ‛odgovoran’ za ubistvo novinara

Saudijski prestolonaslednik kazao je kako nosi odgovornost za ubistvo novinara Džamala Kašogija prošle godine, koje su izveli saudijski operativci, „jer se desilo tokom moje dužnosti“, navodi se u dokumentarcu PBS-a koji će biti objavljen naredne sedmice, piše agencija Rojters.

Muhamed bin Salman (MBS), de facto vladar kraljevstva, nije u javnosti govorio o ubistvu koje se desilo u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Centralna obavještajna agencija (CIAG) i neke zapadnjačke vlade navode kako je on naredio ubistvo, ali saudijski zvaničnici kažu kako MBS nije učestvovao u ovom zločinu.

Smrt Kašogija je izazvala svetsku ljutnju, umrljala imidž prestolonaslednika i poljuljala ambiciozne planove da uvede raznolikost u ekonomiju vodećeg svetskog izvoznika nafte, te da otvori saudijsko društvo. Od tada nije posećivao Sjedinjene Američke Države i Evropu.

„To se desilo dok sam bio na dužnosti. Na meni je sva odgovornost jer se desilo dok sam ja bio tu“, kazao je PBS-ovom Martinu Smithu, navodi se u najavi dokumentarnog filma „Prestolonaslednik Saudijske Arabije“ koji će biti objavljen 1. oktobra uoči prve godišnjice ubistva Kašogija.

Nakon početnog negiranja, saudijski zvaničnici su za ubistvo okrivili odmetnute operativce. Javni tužitelj je kazao kako je tadašnji zamjenik šefa operativaca naredio povratak u domovinu Kašogija, nekada bliskog kraljevskom dvoru koji je postao glasni kritičar dvora. Dodaje se kako je tada vodeći pregovarač ubio novinara nakon propasti razgovora o povratku.

Tajni proces

Saud al-Qahtani, bivši prvi savetnik kralja o kojem je Reuters pisao da je Skajpom dao naredbe ubicama, dao je upute ubicama o aktivnostima Kašogija prije operacije, navodi tužitelj.

Na pitanje kako se ubistvo moglo znati bez njegova znanja, Smit je citirao princa MBS-a koji mu je rekao: „Imamo 20 miliona ljudi. Imamo tri miliona zaposlenih u administraciji“.

Smit je pitao kako su ubice mogle koristiti privatne državne avione, da bi princ odgovorio: „Imam zvaničnike, ministre koji prate stvari i oni su odgovorni. Oni imaju ovlašćenja da to čine.“

Protiv 11 saudijskih državljana se vodi tajni proces, ali je tek nekoliko je saslušanja održano. U UN-ovom izveštaju se traži istraga MBS-a i drugih zvaničnika.

Kašogi, kolumnista Washington Posta, poslednji put je viđen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra gde je trebao da dobije dokumentaciju potrebnu za venčanje. Navodno je njegovo telo raskomadano i uklonjeno iz zgrade, a njegovi ostaci nikad nisu nađeni.

Tekst preuzet sa Al Jezeera Balkans 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.