Bivša ministarka odbrane Hrvatske: "Pripadnici oružanih snaga su daleko zreliji od naše političke elite“ 1Foto: Shutterstock/Bumble Dee

Gošća N1 Nevsnighta bila je bivša ministarka odbrane Željka Antunović, koja je prokomentarisala odnos hrvatske politike prema ratu u Ukrajini.

„Razočarana sam što danas u Hrvatskoj vodimo raspravu ko je kriv za ovaj rat, ko je šta započeo, a daleko smo manje fokusirani na to šta mi kao mala država, mali narod, možemo da uradimo. Ne možemo mnogo, ali mislim da možemo pokazati mnogo više empatije i zakoračiti gdje god možemo i mislim da bi se u tom pogledu trebalo malo više potruditi – svi mi“, rekla je Antunović.

Ona smatra da u tome veliku ulogu igraju mediji.

„Mediji ne treba da se fokusiraju na jednu ili drugu stranu u smislu traženja krivice i odgovornosti, već na ove patnje kroz koje ljudi prolaze. Vodeći političari bi morali da se ponašaju na jedinstven način, da ne budu herojski, da ne politizuju na ovu temu, već da pokušaju da doprinesu jačanju empatije prema ovom napaćenom narodu”, dodala je ona.

Ističe da uvek ima prostora za razgovor i dogovor, a potom i za proširenje i jačanje te empatije.

„Potrebno je tražiti jedinstven stav koji ne bi naveo ljude da odlučuju, već da saosećaju i čine sve da se ovaj krvavi rat zaustavi.

Posebno je nezadovoljna predsjednicom Republike Hrvatske.

„Jako sam kritičan prema tome kako predsednik zemlje misli da vodi politiku. On ne vodi nikakvu politiku, on politiku koristi za svoje političko pozicioniranje i isključivo za svoje političke interese. Ali i za to postoji lek. Znam da to nije lako sprovesti, ali bilo bi efikasno da se njegovi ispadi ili ispadi nekih ministara, premijera, bahatost, jednostavno ignorišu u medijima“, smatra Antunović. Dodaje da političari treba da se ponašaju tako da u nama budu pozitivne emocije, a ne podele.

Poslednji primer je da li Hrvatska treba da se pridruži vojnoj misiji EU za pomoć Ukrajini ili treba da obučavamo ukrajinske vojnike u Hrvatskoj.

„Svedoci smo strašnog populizma, politizacije, političari su do sada trebali da nauče da njihova dužnost nije da se isključivo bore za povjerenje birača, da staju na jednu ili drugu stranu, da zloupotrebljavaju Ustav – oni ga koriste kada im treba. , a ignorišu kada neće – već da utvrde šta su nacionalni interesi i da zaista uvek pokušavaju da nađu zajednički jezik“, rekao je Antunović.

On dodaje da „Ustav u početku krše predsednik Republike i premijer, odnosno članovi Vlade, a to potpuno ignorišu svi ostali koji se godinu i po dana kreću u političkim krugovima“.

„Pripadnici oružanih snaga su daleko zreliji od naše političke elite, gledaju samo svoje političke interese, razmišljaju šta da urade da se bolje pozicioniraju za sledeće izbore, a pripadnici oružanih snaga idu tamo, pokazuju velika spremnost, obučenost, hrabrost, humanost… Niko od nas nikada nije vređao pripadnike oružanih snaga, a političari nas zaista vređaju“, rekao je Antunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari