Bivši holivudski producent Vajnstajn osuđen na 16 godina zatvora zbog silovanja 1Foto: EPA-EFE/ JUSTIN LANE

Bivši holivudski producent Harvi Vajnstajn (Harvey Veinstein) osuđen je danas u Los Anđelesu na 16 godina zatvora zbog silovanja i seksualnog napada na jednu manekenku iz Evrope 2013. godine.

Za ta dela počinjena u hotelu u četvrti Beverli Hils u Los Anđelesu, Vajnstajnu (70) nekadašnjoj zvezdi američke kinematografije, pretilo je na 18 godina zatvora.

Vajnstajn rizikuje da do kraja života bude iza rešetaka, jer već služi kaznu od 23 godine zatvora pošto je 2020. godine osuđen u Njujorku za slične dela i na koje je podneo žalbu.

Njegovi advokati su danas pre izricanja presude najavili žalbu.

Oko 90 žena, među kojima čuvene glumice Andželina Džoli (Angelina Jolie), Gvinet Paktrou (Gwyneth Paltrow) i Salma Hajek (Hayek) – optužilo je Vajnstajna za silovanje i seksualno uznemiravanje.

Te optužbe su 2017. godine pokrenule talas tvrdnji o seksualnom uznemiravanju i napadima holivudskih moćnika, političara i drugih uticajnih ljudi, kao i pokret „I ja“ (MeeToo). Nekoliko stotina žena javno je optužilo za uznemiravanje moćne ljude u poslovnom svetu, vladi i svetu zabave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.