Bizaran susret Vladimira Putina sa povređenim ruskim vojnicima: "Svakako ćete se vratiti u borbu" 1Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK /

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u sredu, tokom posete bolnici, ruskom vojniku koji je ranjen u Ukrajini da će se „definitivno” vratiti na liniju fronta nakon oporavka od zadobijenih povreda.

U pažljivo organizovanoj poseti bolnici – svom prvom susretu sa vojnicima koji se bore u Ukrajini – ruski predsednik se raspitivao o njihovim povredama i porodicama, ali o ratu nije bilo reči, piše britanski The Telegraph, a prenosi Jutarnji.hr.

Naime, Putin je posetio vojnu bolnicu u Moskvi, gde je sve bilo prepuno telohranitelja u belim mantilima koji su se šetali i proveravali po hodnicima.

Nakon što mu je jedan oficir rekao da jedan od ranjenih vojnika želi da se vrati u borbu, pitao je vojnika da li zaista namerava da nastavi da služi u ruskim snagama. Kada je odgovorio: „Naravno da imam“, Putin, koji je nosio beli mantil preko odela, rekao je: „Svakako hoćeš“.

Povređeni muškarci su tokom posete delovali napeto i pažljivo su stajali pored svojih bolničkih kreveta, obučeni u pidžame. Oni se navodno oporavljaju od rana zadatih gelerima i mecima, ali nisu primećene očigledne povrede uobičajene za vojnike povređene u ratnim zonama.

Putin ih nije pitao o njihovim iskustvima na bojnom polju niti komentarisao sukob koji je u toku.

Ruska vojska nije objavila novi zvanični broj poginulih od marta, ali britanski zvaničnici su ove nedelje rekli da je „verovatno“ da je Rusija izgubila onoliko vojnika za tri meseca rata u Ukrajini koliko je Sovjetski Savez izgubio za devet godina borbe protiv Avganistana.

Govoreći na sastanku vlade kasnije u sredu, Putin je pohvalio ruske trupe. „Ovi ljudi su rizikovali svoje živote i zdravlje za dobrobit naroda i dece Donbasa i za Rusiju. Svi su oni heroji“, rekao je on.

Nekoliko sati ranije, on je potpisao dekret kojim se ubrzava sticanje ruskog državljanstva za stanovnike dva ruska regiona koje je okupirala Rusija, što bi verovatno narušilo izglede za mirovne pregovore.

Uredbom se pojednostavljuju prijave za Ukrajince iz Hersona i Zaporožja, dva regiona na jugu zemlje koji su pod ruskom kontrolom od početka rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari