Blinken: Bez ustupaka Rusiji u odgovoru na njene zahteve oko Ukrajine 1Entoni Blinken Foto: EPA-EFE/MAST IRHAM

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da SAD nisu pristale na glavne zahteve Rusije oko neširenja NATO-a na Ukrajinu, na koje je Vašington danas pismeno odgovorio Moskvi.

Moskva je tražila da se NATO obaveže da se neće širiti na Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike i da neće raspoređivati oružje na tim teritorijama.

Današnji američki odgovor Rusiji jasno ukazuje da SAD ostaju pri svojim principima, rekao je Blinken: „Nema promene, neće biti promene.“

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je prethodno da su SAD dostavile pismeni odgovor na zahteve Kremlja, u trenutku visokih tenzija, kada Zapad strahuje da će Moskva napasti Ukrajinu.

Američki ambasador u Moskvi Džon Saliven predao je odgovor zameniku ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandru Grušku.

Pre nego što je dobila odgovor, Rusija je danas upozorila da će brzo preduzeti uzvratne mere ako SAD i njihovi saveznici odbiju njene bezbednosne zahteve i nastave agresivnu politiku.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je poslanicima ruskog parlamenta da će on i drugi najviši zvaničnici savetovati predsednika Vladimira Putina o narednim koracima pošto od SAD dobiju pismene odgovore na zahteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.