Blinken najavio ponovno otvaranje konzulata u Jerusalimu, unapređenje veza sa Palestincima 1Foto: FoNet/AP

Državni sekretar SAD Entoni Blinken najavio je danas da će se ponovo otvoriti generalni konzulat SAD u Jerusalimu, a tim potezom će se obnoviti veze sa Palestincima koje su degradirane u vreme dok je američki predsednik bio Donald Tramp.

Konzulat je dugo služio kao autnomna kancelarija zadužena za diplomatske odnose sa Palestincima, navodi Asošiejted pres.

Međutim, Tramp je smanjio njegove nadležnosti i stavio ga pod kontrolu svog ambasadora u Izraelu kada je premestio ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

To je izazvalo gnev Palestinaca, koji smatraju istočni Jerusalim okupiranom teritorijom i planiraju da u njemu bude glavni grad njihove buduće nezavisne države.

Blinken je ponovno otvaranje konzulata najavio posla sastanka u Ramali na okupiranoj Zapadnoj obali sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

SAD pokušavaju da podrže Abasa, vođu umrenijeg Fataha, rivala islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada drugom paletinskom teritorijom pojasom Gaze.

„Kao što sam rekao predsedniku, ja sam ovde da istaknem posvećenost SAD ponovnoj izgradnji odnosa sa Palestinskom upravom i palestinskim narodom, odnosa zasnovanog na međusobnom poštovanju i takođe zajedničkom ubeđenju da Palestinci i Izraelci zaslužuju istu meru bezbednosti, slobode, mogućnosti i dostojanstva“, rekao je najviši američki diplomata.

On je prethodno u Jerusalimu, gde se sastao sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, rekao da će se SAD angažovati da obezbede međunarodnu finansijsku podršku Gazi posle razornog rata s izraelskom vojskom, ali da će nastojati da pomoć ne dospe u ruke lidera Hamasa.

Rat koji je trajao 11 dana, u kome je ubijeno više od 250 ljudi, uglavnom Palestinaca i pričinjena velika šteta u Gazi, završen je u petak prekidom vatre.

Blinken je doputovao danas na Bliski istok u nastojanju da doprinese konsolidovanju tog prekida vatre koji je do sada poštavan.

On će takođe posetiti Egipat koji je posredovao dogovoru o primirju i Jordan.

Blinken će tražiti da Kongres SAD odblokira pomoć Palestincima

Državni sekretar SAD Entoni Blinken najavio je danas da namerava da zatraži od američkog Kongresa da odblokira 75 miliona dolara za Palestince posle novog sukoba na palestinskim teritorijima.

Blinken želi, uz tu pomoć za ekonomski razvoj, da se 5,5 miliona dolara usmeri za hitnu pomoć pojasu Gaze razorenom tokom 11 dana rata između islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada tom teritorijom i Izraela i 32 miliona dolara agenciji UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), kako je rekao na konferenciji za novinare u Ramali, sedištu Paletinske uprave na Zapadnoj obali, navodi Frans pres.

Palestinski predsednik Mahmud Abas zahvalio se američkom državnom sekretaru za podršku.

„Zahvaljujemo se američkoj državi za podršku koju je dala državi Palestini. Nadamo se da će budućnost biti puna diplomatskih aktivnosti koje će predovditi SAD i četvorka, kako bi se postiglo pravedno, sveobuhvatno rešenje zasnovano na međunarodnom pravu“, rekao je Abas, aludirajući na četvorku bliskoistočnih posrednika koju čine SAD, UN, Rusija i EU, preneli su izraelski mediji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.