Bolton: SAD će tražiti oštriji stav Britanije prema Iranu 1Džon Bolton Foto: Beta/AP/Jaquelyn Martin

Dok se Velika Britanija priprema za napuštanje Evropske unije 31. oktobra, što je najveća geopolitička promena za tu zemlju od Drugog svetskog rata, mnoge diplomate očekuju da će se London ubuduće sve više oslanjati na SAD.

Boltonovi dvodnevni razgovori, u ponedeljak i utorak, biće fokusirani na Bregzit i odražavaće Trumpov pokušaj da učvrsti veze s novom britanskom vladom na čijem čelu je premijer Boris Džonson, nakon što su odnosi pogoršani u vreme njegove prethodnice, premijerke Tereze Mej, navodi Rojters.

Očekuje se da će Bolton zatražiti od Velike Britanije da još svoju politiku prema Iranu još više uskladi s politikom Vašingtona, koji je uveo oštre sankcije Iranu, posle Trampove odluke da se SAD povuku iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

Velika je Britanija do sada bila na liniji Evropske unije koja se pridržava nuklearnog sporazuma, ali je nedavna zaplena britanskog naftnog tankera u Ormuiskom moreuzu, prisilila London da razmotri i druge mogućnosti. Tramp je takođe tražio da London zaoštri odnos prema kineskoj kompaniji Huavei, što se pravda bezbednosnim razlozima.

Bolton planira da domaćinima u Londonu podastre argumente kako je Huavei produžena ruka kineske vlade i da bi hardver te kompanije u izgradnju infrastrukture za 5G mrežu mogao da posluži za nadgledanje komunikacija.