Bono Voks zgrožen optužbama iz Rajskih dokumenata 1Foto: EPA/MATTEO BAZZI

Vođa irske rok grupe U2, Bono Voks saopštio je da je zgrožen optužbama iz Rajskih dokumenata koji ga povezuju sa litvanskom kompanijom, a koja je navodno utajila porez, ali je pozdravio otkrivanje takvih podataka.

Prema podacima iz dokumenata koji su procurili preko dve agencija za off šor usluge sa Bermudskih ostrva i iz Singapura, irski roker je deoničar malteške kompanije, koja je uložila u trgovački centar u Litvaniji preko jednoga tamošnjeg holdinga optuženog za poresku utaju.

Bono je „u potpunosti zgrožen kao manjinski deoničar, kao i zbog toga što se njegovo ime povezuje s protivzakonitim poslovima“, prenose BBC i britanski Gardijan.

On je rekao da je dobio garancije uprave kompanije da poštuje svoje fiskalne obaveze.

„No bez obzira na to, pozdravljam ovo otkriće. Aferu shvatam vrlo ozbiljno. Oduvek sam se zalagao za to da vlasnici off šor kompanija budu transparentni, jednako kao i njihovi poslovi“, ističe Bono Voks u saopštenju.

Iz dve kompanije za off šor usluge, u javnost je procurilo 13,4 miliona poverljivih dokumenata koji otkrivaju poreske tajne najvećih svetskih bogataša, što se upoređuje s prošlogodišnjim skandalom Panamskih dokumenata.

Rajski dokumenti (eng. Paradise Papers) su procurili iz advokatske kompanije Appleby osnovane na Bermudima i kompanije Asiaciti Trust iz Singapura, a nabavio ih je nemački list Zidojče cajtung i podelio s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari