Bono Voks zgrožen optužbama iz Rajskih dokumenata 1Foto: EPA/MATTEO BAZZI

Vođa irske rok grupe U2, Bono Voks saopštio je da je zgrožen optužbama iz Rajskih dokumenata koji ga povezuju sa litvanskom kompanijom, a koja je navodno utajila porez, ali je pozdravio otkrivanje takvih podataka.

Prema podacima iz dokumenata koji su procurili preko dve agencija za off šor usluge sa Bermudskih ostrva i iz Singapura, irski roker je deoničar malteške kompanije, koja je uložila u trgovački centar u Litvaniji preko jednoga tamošnjeg holdinga optuženog za poresku utaju.

Bono je „u potpunosti zgrožen kao manjinski deoničar, kao i zbog toga što se njegovo ime povezuje s protivzakonitim poslovima“, prenose BBC i britanski Gardijan.

On je rekao da je dobio garancije uprave kompanije da poštuje svoje fiskalne obaveze.

„No bez obzira na to, pozdravljam ovo otkriće. Aferu shvatam vrlo ozbiljno. Oduvek sam se zalagao za to da vlasnici off šor kompanija budu transparentni, jednako kao i njihovi poslovi“, ističe Bono Voks u saopštenju.

Iz dve kompanije za off šor usluge, u javnost je procurilo 13,4 miliona poverljivih dokumenata koji otkrivaju poreske tajne najvećih svetskih bogataša, što se upoređuje s prošlogodišnjim skandalom Panamskih dokumenata.

Rajski dokumenti (eng. Paradise Papers) su procurili iz advokatske kompanije Appleby osnovane na Bermudima i kompanije Asiaciti Trust iz Singapura, a nabavio ih je nemački list Zidojče cajtung i podelio s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ).

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Bono Voks zgrožen optužbama iz Rajskih dokumenata”

  1. Naravno da ste "zgroženi", jer vas štiti svetski nepravedni robovlsnički sistem. Sad je "zakonito" svako otimanje i lično gomilanje bogatstva, a da na to ne zaračunavate i plaćate obaveze. Samo se treba uklopiti u svetsku lihvarsku politikau. U svetu vlada "zakonita" nepravda!

  2. Svakako je zgrozen licemerni "borac za mir"-kakav oksimoron-ne bi me cudilo da ima akcije u firmi za prevoz Ukrajinki na evropsko i americko trziste.

  3. @*** Vi očigledno ne razumete da u ovome što je drug Vox navodno učinio ne postoji ništa ilegalno samo po sebi?! Ukoliko je Bono taj novac legalno zaradio, a ne sumnjam da jeste (bilo bi neobično da se jedna globalma pop ex-zvezda bavi švercom oružja i droge, zar ne?), njegovo je pravo da taj novac deponuje ili investira gde god poželi – u Evropi, Rusiji, Kini, Americi ili Kajmanski ostrvima, svejedno. Ne vidim takođe ni kakve veze sa "robovlasništvom" ima recimo Novak Đoković koji je odlučio da bude stanovnik Kneževine Monako zbog njene povoljne poreske politike, i politike privatnosti?! Oni imaju pravo da budu bogati koliko god im se može – niko nikoga nikada nije naterao da kupi ploču U2, niti je Đoković silom dobio sve te silne nagrade i ponude za reklame; oni su to sve zaslužili, tj. (što je mnogo bitnije od Vašeg ili mog mišljena) oni koji su im slobodnom voljom predali bogatstvo u ruke smatraju da su oni to zaslužili! Njihovo bogatstvo, njihovo gomilanje, je NJIHOVA PRIVATNA STVAR! Ako mislite da Vama odnekid pripada deo njihovog bogatstva, i da u tome dakle postoji nekakva nepravda, preporučujem Vam da se obratite pravosudnim organima, ili podignite revoluciju i nadajte se da ćete jedne večeri da legnete u Bonov krevet, ali uverevam Vas da to nikada neće biti zasluženo…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.