Borelj: Janša ne predstavlja Uniju u spoljnoj politici 1Foto: EPA-EFE/ JOHANNA GERON POOL

Slovenački premijer Janez Janša trenutno ima rotirajuću funkciju predsedavanja Evropskom unijom, ali on ne predstavlja Uniju u spoljnoj politici, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, reagujući na Janšin komentar koji je doveo do novih tenzija sa Iranom.

Neuobičajena poruka Borelja usledila je nakon što je Janša u subotu tražio pokretanje međunarodne istrage o pogubljenju političkih zatvorenika u Iranu 1988. godine. Amnesti interenešenal je tada saopštio da je ubijeno najmanje 2.000 ljudi, a neki posmatrači su tvrdili da ih je bilo mnogo više, preneo je Politiko.

Janša je to rekao u video obraćanju učesnicima godišnjeg Svetskog samita „Slobodni Iran“, koji organizuje Iranski nacionalni savet otpora.

Skoro 33 godine svet zaboravlja žrtve tog masakra i to treba da se promeni, poručio je tada Janša.

Njegov govor uslovio je burnu reakciju Irana, čije je Ministarstvo inostranih poslova ocenilo da je Janšina izjava „neprihvatljiva i u suprotnosti sa diplomatskim načelima i duhom“.

Borelj je danas rekao da ga je pozvao iranski ministar inostranih poslova Džavad Zarif i pitao da li izjava slovenačkog premijera predstavlja zvaničan stav Evropske unije, s obzirom da joj Slovenija trenutno predsedava.

Odgovorio sam mu da stav jednog premijera, čak i ako je iz države koja trenutno predsedava Savetom, ne predstavlja zvaničan stav Evropske unije i da samo predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel može da zastupa stavove Unije na nivou šefova država i vlada, kazao je Borelj.

Borelj je istakao da EU ima „izabalnsiranu poziciju“ kada je u pitanju Iran i da „vrši politički pritisak kada smatra da je to neophodno, ali istovremeno želi da sarađuje kada je to nužno“.

Što se tiče izjave slovenačkog premijera nemam šta da dodam. To što je rekao je njegova odgovornost, a činjenica je da on ne predstavlja Evropsku uniju, poručio je Borelj.

Portparol slovenačkog predsedavanje EU je izjavio da Slovenija nema nameru da se na bilo koji način meša u unutrašnje stvari Irana, ali je dodao da uvek zagovara ljudska prava i osnovne slobode.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Borelj: Janša ne predstavlja Uniju u spoljnoj politici”

  1. pa ovaj lik iz slovenije se malo zaneo, zaneo, nego jel on popije svaki dan svoju terapiju, pitanje svih pitanja, //vidi se da mu ne ide, da mu slovenci polako okrecu ledja, //propade mu neki referndum pre neki dan, a i cackanje sto se tice bih/a nije bilo dobro, stoga ovo moze da se vrati sloveniji opasno kao bumerang ovo sto je naceo, iran, pravac ponovo kod doktora.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.