Borelj: Međunarodno pravo se mora primenjivati svuda, pomažemo Ukrajini da se brani 1Foto: EPA-EFE/ KHALED ELFIQI

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) Žozep Borelj naveo je, povodom godinu dana od početka ruske invazije na Ukrajinu, da se „međunarodno pravo mora primenjivati svuda, kako bi svi bili zaštićeni od politike moći, ucena i vojnih napada“.

„Rusija svakim danom krši Povelju UN, stvarajući svojom imperijalističkom politikom opasan presedan za ceo svet. Rusija svakog dana ubija nevine ukrajinske žene, muškarce i decu prosipajući projektile po gradovima i civilnoj infrastrukturi. Rusija svakodnevno širi laži i izmišljotine“, ocenio je Borelj u autorskom tekstu za list Politika.

Kako je istakao, „za EU i naše partnere ne postoji alternativa – nastavićemo pravcem ‘trostruke strategije’: podržavajući Ukrajinu, vršeći pritisak na Rusiju da zaustavi svoju protivpravnu agresiju i pomažući ostatku sveta da se nosi s posledicama rata“.

„Nije dovoljno reći da želimo da Ukrajina bude u stanju da se brani – za to su joj potrebna sredstava. Zato je EU, prvi put, isporučila oružje zemlji koja je napadnuta“, rekao je Borelj.

„Iznad svega“, naveo je visoki predstavnik EU, „želimo mir u Ukrajini, sveobuhvatan i trajan mir, u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom“.

„Podrška Ukrajini i napori za mir idu ruku pod ruku“, ocenio je Borelj u autorskom tekstu za list Politika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.