Borelj: Na sastanku G20 u Indoneziji izneti različiti pogledi na rusku intervenciju u Ukrajini, ali stanovište EU zasad nije preovladalo 1Foto: EPA-EFE/ JOHANNA GERON POOL

Na sastanku ministara spoljnih poslova G20 u Indoneziji izneti su različiti pogledi na rusku intervenciju u Ukrajini, ali stanovište Evropske unije zasad nije preovladalo, izjavio je danas šef diplomatije EU Žozep Borelj.

„Globalna bitka narativa je u punom jeku i mi u ovom momentu ne pobeđujemo“, saopštio je Borelj, navodi se na sajtu diplomatskog resora EU.

Kako prenosi Sputnjik, on je podsetio da je u martu u Generalnoj skupštini UN 140 država podržalo rezoluciju kojom se osuđuje specijalna operacija Rusije u Ukrajini, ali je dodao da se „naglo razilaze“ mišljenja po pitanju daljih koraka.

Dok su zemlje G7 (Velika Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, Francuska, Japan i SAD) i njihovi istomišljenici „ujedinjeni u osudi Rusije i uvođenju sankcija protiv nje“, druge zemlje „često imaju drugačije gledište“, priznao je Borelj.

Po njegovom mišljenju, mnogi imaju uzdržan stav iz različitih razloga: jedni su „više zabrinuti zbog toga kakve će posledice imati rat po njih“, drugi se žale na „dvojaki standarde“, žele da sačuvaju dobre odnose sa Rusijom, ili „ne žele da stanu ni na čiju stranu, jer bi to ugrozilo njihove geopolitičke interese“.

On smatra da EU treba da se solidariše sa Ukrajinom, pomažući na konkretan način onima koji su najviše pogođeni posledicama vojnih dejstava.

„Glavni zaključak je da se, apstraktno govoreći, svi slažu da je neophodan multilateralizam i zaštita principa kao što su teritorijalni suverenitet i neupotreba sile. Ali surova istina je da nacionalni interesi često nadmašuju zajedničku privrženost višim idealima“, zaključio je Borelj.

Sastanak ministara inostranih poslova zemalja članica grupe G20 održan je na Baliju u Indoneziji 7. i 8. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.