Žair BolsonaroFoto: EPA-EFE/ANTONIO LACERDA

Brazilski Vrhovni izborni sud odbacio je zahtev Žaira Bolsonara da budu poništeni glasovi sa ovogodišnjih predsedničkih izbora, nazvavši tvrdnje odlazećeg predsednika da su neke od glasačkih mašina bile u kvaru “smešnim i neosnovanim”.

Aleksandre de Moraes, predsednik Vrhovnog izbornog suda, je u svojoj presudi naveo da su svi modeli elektronskih glasačkih mašina bili “savršeno funkcionalni na jasan, bezbedan i integralan način”, prenosi Si-En-En.

Takođe, Moraes je naredio da Bolsonarova desničarska Liberalna stranka plati novčanu kaznu od 22 miliona reala (4,1 milion dolara) zbog “zlonamernog pokretanja pravnog postupka”.

Podsetimo, Bolsonara je u drugom krugu izbora, održanom prošlog meseca, tesno porazio levičarski rival Luis Injasio Lula da Silva, koji bi trebalo da bude inaugurisan 1. januara.

Bolsonaro od tada nije eksplicitno priznao poraz, a hiljade njegovih pristalica su, nezadovoljne rezultatima izbora, izašle na ulice, organizujući demontracije i blokirajući puteve.

U žalbi koju su uložili u utorak, Bolsonaro i lider njegove Liberalne stranke su naveli da su neke od glasačkih mašina bile u kvaru i da bi sve glasove koji su predati preko njih trebalo poništiti.

Reagujući na žalbu, izborne vlasti su prethodno saopštile da su iste glasačke mašine korišćene i u prvom i u drugom krugu izbora.

Na konferenciji za novinare u sredu, kongresmen iz Liberalne stranke Valdemar Kosta Neto je rekao da je Bolsonarova stranka tražila “samo verifikaciju drugog kruga glasanja, pošto razumeju da bi to bilo nemoguće učiniti za prvi krug s obzirom na broj ljudi (kandidata) koji bi time bili pogođeni”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.