Foto: Bojan Cvejić

U dokumentu podnetom jutros evropskim komesarima Evropska komisija se zalaže za odlaganje Bregzita ili do 23. maja, pre evropskih izbora, ili najmanje do kraja 2019. godine.

„Svaka druga opcija (kao što je produženje do 30. juna) povukla bi ozbiljne pravne i političke rizike za EU i donela bi za evropsku dvadesetsedmoricu neke od sadašnjih neizvesnosti koji postoje u Velikoj Britaniji“, piše u tekstu.

Komisija je time izrazila neslaganje sa dužinom perioda odlaganja koji je upravo zatražila britanska premijerka. Ona je danas zatražila odlaganje Bregzita do 30. juna.

Svaki zahtev za odlaganje treba jednoglasno da odobre vodje preostale evropske dvadesetsedmorice koji će sutra na samitu u Briselu razmatrati zahtev Tereze Mej.

Evropska komisija im predlaže ili da prihvate kratko tehničko produženje do 23. maja ove godine čime bi se isključio problem evropskih izbora krajem maja u kojima bi u suprotnom Velika Britanija bila primorana da učestvuje, ili „duže produženje“ najmanje do kraja 2019.

U drugom scenariju taj period bi mogao da bude skraćen ukoliko bi bilo nadjeno rešenje pre njegovog isteka.

U svakom slučaju vodje 27 zemalja članica EU treba da predvide samo jedno produženje, a ne niz produženja, navela je Komisija izrazivši zabrinutost da bi time Evropska unija mogla da se zadrži u neizvesnosti jedan duži period.

Povezani tekstovi