Britanac vratio ikonu iz 18. veka Kiparskoj pravoslavnoj crkvi 1Foto: Pixabay/RGY23

Jedan Britanac vratio je danas ikonu iz 18. veka Kiparskoj pravoslavnoj crkvi, koju je njegov otac, oficir poneo 1974. godine bežeći sa ratom zahvaćenog Kipra.

Predstavnik kiparskog arhiepiskopa Hrizostoma II primio je ikonu tokom ceremonije u ženevskoj vili Mojnije u kojoj se nalazi Akademija za međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava.

Oficir Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva služio je na Kipru tokom leta 1974. godine kada je Turska izvršila invaziju, kao odgovor na puč koji su na Kipru izveli zagovornici ujedinjenja tog sredozemnog ostrva sa Grčkom. Kipar je od tada etnički podeljen, a takozvanu „Tursku republiku Severni Kipar“ priznaje samo Ankara.

Britanski oficir je tada pronašao ikonu i odneo je u Britaniju, gde je, prema rečima njegovog sina, bila zaključana „u kutiji godinama“.

Sin, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da držanje ikone van vidokruga javnosti toliko dugo predstavlja gubitak i da je njeno vraćanje tamo gde pripada najbolje rešenje.

„Kad bi ova slika mogla da govori, imala bi sjajnu priču o njenom nastanku i radosti koju je pružila mnogim generacijama vernika“ napisao je u belešci oficirov ​​sin.

On se obratio profesoru Mark-Andreu Renoldu koji vodi Centar za umetničko pravo Univerziteta u Ženevi i drži UNESKO katedru za međunarodno pravo kulturnog nasleđa.

Renold je zatim kontaktirao istoričarku umetnosti Mariju Pafiti, koja je učestvovala u repatrijaciji nekoliko opljačkanih religioznih umetničkih dela, koja je dogovorila predaju ikone Kiparskoj crkvi.

Kiparska pravoslavna crkva decenijama pokušava da uđe u trag brojnim verskim ikonama, mozaicima i freskama ukradenim iz stotina napuštenih crkava i manastira na severu otcepljenog ostrva i prodatih u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.