Britance u EU najviše brinu penzije i zdravstvo 1Foto: EPA-EFE/ WILL OLIVER

Više od sto od ukupno 600 britanskih državljana širom kontinenta koji su odgovorili na upit britanskog lista rekli su da se boje da će doći do smanjenja penzija i da će izgubiti pravo na zdravstvenu negu.

„Veoma sam zabrinut za dostupnost zdravstvene nege nakon 2020, pošto je to krajnji rok za koji je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva spremna da garantuje pokriće. Takođe dobijam državnu penziju iz Ujedinjenog Kraljevstva koja možda neće da raste kao što bi inače kada bismo tamo živeli“, napisao je jedan 78-godišnji Britanac koji živi u Italiji.

Jedan drugi u Španiji je naveo da je kao penzioner zabrinut da će njegov ugovor o zdravstvenoj nezi biti raskinut, te da ne može da priušti privatno zdravstveno osiguranje. Još jedan, koji ima 67 godina, je iz Francuske poručio da „izgleda da ništa nije dogovoreno i da su svi zaista zabrinuti“.

Lora Šilds, portparolka lobističke grupe Britanci u Evropi, rekla je da su pitanja zdravstva i penzija „zapravo dve svetle tačke u sporazumu o povlačenju. Ima dosta drugih stvari oko kojih treba brinuti, ali za ovo ne“.

Do velike konfuzije je došlo nakon što su prošle godine najavljena pravila koja bi se primenjivala u slučaju Bregzita bez sporazuma.

Međutim, kako ukazuje Gardijan, potpisivanje sporazuma o povlačenju, zakonski obavezujućeg međunarodnog sporazuma, znači da ta pravila više ne važe.

Vlada je u septembru upozorila da ako bi Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo EU bez sporazuma, ona bi nastavila da pokriva troškove zdravstvene nege Britancima koji žive u inostranstvu, koji su pretežno penzioneri, a čije su beneficije rezultat recipročnih sporazuma o zdravstvenoj nezi na maksimalan period od šest meseci ili na 12 za one koji su imali zdravstvene tegobe pre Bregzita.

Slično tome, Vlada je saopštila da ako Vlada ne bi postigla sporazum o povlačenju sa EU, to bi samo garantovalo da bi državne penzije koje se isplaćuju ljudima koji žive širom kontinenta bile povećane kao i u Ujedinjenom Kraljevstvu do 2023.

„LJudi su se fokusirali na ove aranžmane bez sporazuma, a mnogi nisu svesni šta stoji u sporazumu o povlačenju. Možete da shvatite njihovu zabrinutost – ako imate 85 godina i neku smrtonosnu bolest i nemate pojma šta će se dalje dešavati“, ukazala je Šilds. Kako je dodala, zabrinutost javnosti podgrejana je i činjenicom da neke države-članice EU nisu dopunile onlajn informacije o Bregzitu tako da one obuhvataju i sporazum o povlačenju.

Prema sporazumu o povlačenju, na kraju tranzicionog perioda u decembru 2020. svima koji imaju S formular te su deo recipročnih sporazuma o zdravstvenoj nezi će troškove zdravstvene nege pokrivati vlada dok god njihov boravak u državi-domaćinu bude u skladu sa zakonom.

Oni takođe imaju pravo na karticu evropskog zdravstvenog osiguranja Ujedinjenog Kraljevstva za pružanje medicinske pomoći kada putuju u okviru EU.

Penzioneri koji žive u Evropi će takođe prema britanskom zakonu i dalje imati pravo na besplatnu zdravstvenu negu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Svim britanskim državljanima koji rade u državi-domaćinu i doprinose njenom sistemu socijalnog osiguranja će biti pokriveni troškovi zdravstvene nege.

Budući da je 80 odsto od, kako se procenjuje, 1,3 miliona Britanaca koji žive širom kontinenta radno sposobno ili je još mlađe, realni problem bi bio propust da se sporazumom o povlačenju zagarantuju kontinuirana prava na slobodu kretanja, rad preko granice i priznavanje profesionalnih kvalifikacija preko granice, ukazala je Šilds. „Odredbe o penziji i zdravstvu su zapravo zadovoljavajuće“, ukazala je Šilds.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.