Foto: Yulia Skripal/Facebook

Smatra se da su muškarci, koji koriste imena Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, bili oficiri ruske vojne obaveštajne službe, citira BBC izjavu britanske premijerke Tereze Mej. Premijerka je saopštila kako je vlada, na osnovu obaveštajnih podataka britanskih agencija, zaključila da su osumnjičeni „deo obaveštajne službe GRU“, ali iz Moskve uzvraćaju drugačijom porukom.

„Imena i fotografije osumnjičenih u predmetu Skripalj koje je objavila Velika Britanija ništa ne govore“, preneo je Sputnjik ocenu portparolke Ministarstva inostranih poslova Rusije Marije Zaharove. Sputnjik navodi kako se osumnjičeni Rusi suočavaju sa još tri optužbe: za kriminalnu zaveru sa ciljem da ubiju Sergeja Skripalja, za upotrebu hemijskog oružja i za veliku štetu pričinjenu zdravlju britanske policajke Niki Bejki. Prema rečima tužilaštva, ima dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv dvojice Rusa, preneo je Sputnjik.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je, ocenjujući da se saopštenja britanskih zvaničnika o osumnjičenima povezuju sa Rusijom, rekla kako imena i fotografije osoba koje su objavili britanski mediji Kremlju „ništa ne govore“. Zaharova je, kako navodi Sputnjik, pozvala Veliku Britaniju da pređe sa javnih optužbi na praktičnu saradnju.

Stalni predstavnik Rusije pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja Aleksandar Šuljigin saopštio je da Rusija nema ništa zajedničko sa događajima u Solsberiju i da se radi o provokaciji. Istovremeno, šef protivterorističke jedinice londonske policije Nil Basu, najavio je da će britanska policija preko Interpola zatražiti hapšenje dvojice osumnjičenih Rusa.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio kako Moskva očekuje da će „najavljeni izveštaj britanske policije o tzv. ‘slučaju Skripalj’ sadržati neke konkretne dokaze“.

Bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su u Solsberiju u martu. Trovanje je dovelo do diplomatskog rata između Velike Britanije i Rusije, jer je Vlada Velike Britanije za napad optužila Rusiju, ali je Moskva negirala incident.