Britanija u blokadi, najveći štrajk železnica u poslednjih 30 godina 1Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Najveći štrajk železničara u poslednjih 30 godina u Velikoj Britaniji počeo je u utorak kada je na desetine hiljada radnika napustilo posao zbog spora oko plata, uslova rada i poslova. Ovaj štrajk bi mogao da bude početak daljih akcija u industriji, ali i čitavoj privredi u narednim mesecima.

Štrajk je počeo rano ujutros i očekuje se da će uključiti više od 40.000 radnika koji će, kako je najavljeno, štrajkovati u utorak, četvrtak i subotu, što će dovesti do gašenja železničke mreže. Londonska metro je takođe zatvorena zbog štrajka, prenosi HRT.

Premijer Boris Džonson, koji je pod pritiskom da učini što je više moguće da pomogne građanima da se izbore sa najgorom ekonomskom krizom u poslednjih nekoliko decenija, rekao je da će industrijska akcija dodatno usporiti oporavak kompanije od pandemijske krize.

Slede nastavnici, medicinari, čak i advokati

Sindikati su najavili da bi štrajkovi železničara mogli označiti početak leta nezadovoljstva kojem će se pridružiti nastavnici, medicinari, komunalni radnici, pa čak i advokati uključeni u industrijske akcije. Sve ovo se dešava u svetlu velikog povećanja cena hrane i goriva, koji guraju inflaciju po stopi od 10%.

„Naša kampanja će trajati koliko god bude potrebno“, rekao je generalni sekretar radnika RMT-a za železnicu, pomorstvo i transport Mik Linč novinarima u ponedeljak, prenosi Rojters.

Premijer Džonson, s druge strane, poziva sindikate da nanesu štetu ljudima za koje su tvrdili da im pomažu. Nastavkom štrajka, železničari teraju putnike, putnike na posao, koji na kraju podržavaju poslove železničkih radnika, i utiču na preduzeća i zajednice širom zemlje, rekao je Džonson svom kabinetu kasnije u utorak, saopštila je njegova kancelarija.

Štrajkovi se odvijaju u vreme kada se putnici na britanskim aerodromima suočavaju sa haosom zbog kašnjenja i otkazivanja letova u poslednjem trenutku zbog nedostatka osoblja, a mnogi Britanci moraju mesecima da čekaju na nove pasoše zbog kašnjenja u obradi.

Iako je britanska ekonomija u početku pokazala snažan oporavak od pandemijske krize, kombinacija nedostatka radne snage, poremećaja u lancima snabdevanja, inflacije i trgovinskih problema nakon Bregzita dovela je do rizika od recesije. Vlada kaže da pruža dodatnu podršku milionima najsiromašnijih domaćinstava, ali kaže da bi povećanje plata iznad stope inflacije uzdrmalo ekonomiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.