Foto: EPA-EFE/PARLIAMENTARY RECORDING

Protiv predloga premijerke glasala su 432 poslanika dok je za glasalo njih 202. Jedan od BBC-ijevih urednika ocenio je ishod glasanja kao „najveći poraz jednog premijera u britanskoj istoriji“.

Vođa opoziciononih Laburista Džeremi Korbin zatražio je glasanje o poverenju vladi, a premijerka je rekla da će rasprava moći da se vodi u sredu.

Korbin je rekao da će glasanje o poverenju vladi dozvoliti Paralmentu da „da svoju presudu o čistoj nesposobnosti ove vlade“.

Ako se sporazum o Bregzitu ne ratifikuje u britanskom parlamentu Veliku Britaniju čeka neorganizovan izlaz iz EU 29. marta, sa potencijalno burnim ekonomskim i socijalnim posledicama.

Mej je juče pozvala poslanika da podrže njen dogovor „za dobro zemlje“ i da ne „iznevere britanski narod“.

Nakon što je ostala bez podrške u parlamentu, britanska vlada, prema odredbi usvojenoj prošle nedelje, ima tri radna dana da izađe s „planom B“.

Očekuje se da bi Mej već sutra mogla otići u Brisel da pokuša da dobije neke ustupke od EU, a u ponedeljak bi donji dom trebalo da se izjasni o tom „planu B“.

Nije jasno šta će se desiti ako ni „plan B“ ne bude usvojen, a kao moguće opcije se spominju izlazak Velike Britanije iz EU 29. marta bez dogovora što je, po opštoj oceni, katastrofalno rešenje, odlaganje izlaska, novi izbori ili novi referendum.

Britanska vlada je dosad upozoravala da bi kao posledica odbijanja dogovora u parlamentu moglo doći do Bregzita bez dogovora, ali je sada počela dqa upozorava da bi se moglo desiti da uopšte ne bude Bregzita.

Povezani tekstovi