Broj žrtava raste, sve bliži rat između Izraela i Gaze 1Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Sukobi su danas nastavljeni drugi dan zaredom, ali još većom žestinom, izmedju izraelske vojske i ekstremističkih organizacija u pojasu Gaze i prete da prerastu u otvoreni rat.

U Izraelu su u palestinskim raketnim napadima danas ubijene tri osobe, a u izraelskim kontraudarima je od subote poginulo najmanje devetoro ljudi u Gazi.

Palestinski ekstremisti su pojačali danas raketiranje, gadjajući sela i gradove na jugu Izraela, navodi AP.

Ni druga strana ne pokazuje znake da namerava da položi oružje s obzirom da je premijer Izraela Benjamin Netanjahu naredio vojsci nastavak “masivnih udara” i pojačanje izraelskih jedinica duž granice, tenkovima, artiljerijom i pešadijom.

Izraelski lider je uz to ocenio da Hamas koji vlada Gazom plaća “visoku cenu” za raketne napade na Izrael.

On je naveo da je Hamas odgovoran ne samo za svoje vojne akcije već i akcije Islamskog džihada, manje ekstremističke organizacije u Gazi koja ima podršku Irana.

Frans pres navodi da Izrael danas cilja vodje ekstremista i da je danas ubijen jedan od komandira Hamasa odgovoran za transfer novca ekstremističkim organizacijama, kako je navela izraelska vojska.

Izrael i Hamas koji u svojoj povelji poziva na uništenje jevrejske države su ljuti neprijatelji i ratovali su već tri puta od 2007.

Tada su hamasovci silom preuzeli kontrolu nad Gazom, pobedivši snage lojalne umerenijem, rivalskom Fatahu.

Posle rata 2014. je bilo često manjih sukoba, a ovoj najnovijoj eskalaciji nasilja je prethodilo je nasilje koje je izbilo krajem marta.

Ti manji sukobi su se obično završavali neformalnim prekidima vatre, zahvaljujući posredovanju Egipta, na osnovu kojih se Izrael obavezivao da će olašati parališuću blokadu Gaze,pooštrenu otkako hamasovci kontrolišu tu teritoriju.

Kao i ranije runde sukoba i najnovije nasilje počelo je nakon palestinskih optužbi da Izrael ne ispunjava svoja obećanja.

Medjutim, ono je toliko eskaliralo da može da se otme kontroli iako ni jednoj strani to zapravo ne odgovara.

Jutros je u Aškelonu u dvorištu jedne kuće šrapnelom smrtno pogodjen 58- godišnji Izraelac, otac četvoro dece.

Medicinski centar Barzilai u Aškelonu je saopšto da je još jedan čovek poginuo u tom pirmorskom gradu, kada je raketa pogodila jednu fabriku, a treća osoba je ubijena kada je njeno vozilo pogodjeno projektilom kraj pograničnog naselja Jad Mordehaj.

Od subote ujutru do nedelje u isto vreme ispaljeno je već 450 raketa i minobacačkih projektila prema Izraelu.

Izraelska vojska je uzvratila ciljajući oko 260 meta Hamasa i Islamskog džihada, kako sama tvrdi.

Danas je ubijeno pet Palestinaca, uključujući tri pripadnika Hamasa i Islamskog dzihada uz četvoro ubijenih u subotu.

Izrael je potvrdio današnje ubistvo pomenutog komandira Hamasa, ali je s druge strane porekao da je odgovoran za smrt jedne 14-mesečne devojčice i njene trudne tetke, uprkos suprotnim tvrdnjama Ministarstva zdravlja u Gazi.

Portparol izraelske vojske Jonatan Konrikus rekao je da palestinska strana pokušava da prodaje priču koja nije istinita i da su devojčica i njena tetka žrtve pogrešno ispaljene palestinske rakete.

Nasilje je eskaliralo pre obeležavanja Dana sećanja na poginule izraelske vojnike i Dana nezavisnosti Izraela i pred početak muslimanskog mesec posta Ramazana.

Susedni Egipat, dugogodišnji posrednik izmedju Izraela i Palestinaca i UN pokušavaju da smanje napetost.

Nasilje kakvo se godinama ne pamti je izbilo u vreme kada Netanjahu nastoji da obrazuju vladajuću koaliciju nakon pobede na izborima 9. aprila i pred nadmetanje za pesmu Evrovizije sredinom meseca.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.