Brojne države pozivaju svoje državljane da hitno napuste Rusiju: Hoće li i Srbija tako postupiti? 1Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Sve više država je u proteklih nekoliko dana pozvalo svoje građane da hitno napuste Rusiju.

Sjedinjene Države, Italija, Litvanija, Bugarska, Nemačka, Rumunija, Poljska, Estonija, Letonija, Portugal, Danska, Kanada – sve su pozvale svoje državljane da se vrate iz Rusije bilo kojim raspoloživim prevoznim sredstvom, što pre.

Setimo se februara ove godine kada su pred nastupajuću invaziju ambasadori i inostrani građani počeli da napuštaju Rusiju.

Pojedini tvrde da postoje bojazni da će njihovi građani koji još žive/rade/studiraju u Rusiji biti regrutovani protiv njihove volje. Ako se to desi, smatraju, niko neće moći da im diplomatski uradi mnogo.

Takođe, kruže informacije da bi Rusija mogla da zatvori svoje granice ne bi li sprečila beg svojih građana koji žele da izbegnu mobilizaciju.

Ambasada SAD je juče upozorila svoje građane koji imaju dvojno državljanstvo a žive u Rusiji da Rusija može uskratiti priznanje američkog državljanstva svojim državljanima, uskratiti im pristup konzularnoj pomoći SAD, sprečiti ih da napuste Rusiju i regrutovati ih za vojnu službu“, upozorila je ambasada SAD u Rusiji svoje drzavljane s ruskim drzavljanstvom.

Srpske vlasti se nisu oglašavale ovim povodom iako se zna da veliki broj srpskih državljana radi i studira u Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari