Bugarska diže ogradu na granici sa Rumunijom 1Foto: Novini

Iako još uvek nije zabeležen nijedan slučaj infekcije, širenje zaraze u istočnoj Evropi brine državu na Crnom moru. Savez lovaca i ribolovaca Bugarske je saopštio da prema njegovoj proceni, potencijalno izbijanje zaraze bi moglo da košta industriju svinjskog mesa oko dve milijarde leva (1,20 milijardi dolara).

Virus koji izaziva afrički svinjski grip nije opasan za ljude i druge životinje, piše Rojters. Međutim, za divlje i domaće svinje bolest je kobna, a smrt u gotovo svim slučajevima nastupa za deset dana. Osim toga, protiv ovog virusa nema vakcine.

Rumunija je ranije ovog meseca prijavila širenje infekcije na farmi za uzgoj svinja u okrugu Tulča na jugu zemlje, zbog čega je ubijeno svih 44.580 grla. U Rumuniji je od maja prijavljeno nekoliko slučajeva infekcije virusom među dvorišnim svinjama, a isti slučajevi su prijavljeni u Rusiji, Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Estoniji, Letoniji i Litvaniji. “Izgradnja ograde počela je na dve deonice granice s Rumunijom, a izgradnja će početi i na trećoj deonici”, izjavio je novinarima ministar poljoprivrede Rumen Porozdanov. On je rekao da su se nadležni odlučili za bodljikavu žicu u četiri reda od 133 kilometra. Ograda će pokriti otprilike petinu dužine granice, a većim delom će pratiti tok Dunava. Porozdanov je takođe naglasio da je još nekoliko mera preduzeto da bi se sprečilo širenje gripa u Bugarskoj, a takođe je pojačana kontrola kretanja životinja.