Bugarska: Sud zahteva da se krštenica izda bebi lezbijskog para 1Foto: Pixabay/Skalekar1992

Upravni sud u Sofiji odlučio je danas da gradske vlasti glavnog grada treba da izdaju potvrdu o rođenju bebe venčanog lezbijskog para poreklom iz Bugarske i Gibraltara, javili su advokati dve majke.

Opština Sofija treba da izda bugarsku potvrdu o rođenju navodeći ime nosioca, datum i mesto rođenja, rod i poreklo dvoje roditelja Sare, saopštila je organizacija za odbranu prava manjina LGBTQ Dejhtvi u saopštenju, navodeći odluku suda.

„Bugarska ne može da odbije da prizna da Sara potiče od svoja dva roditelja obrazloženjem da nacionalni zakoni ne predviđaju instituciju homoseksualnog braka“, dodao je sud.

Kada je rođena 2019. u Španiji devojčica nije mogla da dobije državljanstvo te zemlje jer nijedno od roditelja nije imalo špansko državljanstvo. Nije mogla ni da postane Britanka jer njena majka sa Gibraltara nije rođena ni u toj britanskoj enklavi ni u Velikoj Britaniji.

Zakon u Bugarskoj navodi da svako dete bugarskog roditelja ima bugarsko državljanstvo, te se par okrenuo vlastima u Sofiji.

Međutim opština je bez negiranja da je devojčica rođena Bugarka odbijala da izda dokumenta sa imenima dve majke, navodeći da ta zemlja ne priznaje istopolne parove.

Tužiteljke, koje su blokirane u Španiji i žele da mogu da putuju odvojeno sa detetom, tada su se obratile upravnom sudu u Sofiji. Taj sud se obratio Sudu pravde EU, koji je zaključio da je Bugarska prekršila osnovna prava devojčice.

„Zemlje članice treba da priznaju vezu roditelja“ ujedinjujući novorođeno dete sa njegove dve majke, i „poštuju… slobodu kretanja i boravka građana EU“, odlučila je u decembru ta evropska institucija.

Sudije evropskog suda su dodale da pominjanje zabrane venčanja dve osobe istog pola u Bugarskoj kao opravdanje za odbijanje „nije u skladu sa osnovnim pravima garantovanim Poveljom EU“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.