Čak i verska služba preko video priloga 1Foto: EPA-EFE/ SUSANNE HASSLER-SMITH

Zbog predstojećeg Uskrsa mnoge zemlje uvode još oštrije mere povodom suzbijanja pandemije virusa korona, pa je tako u tri austrijske pokrajine uvedeno potpuno zaključavanje, a u Nemačkoj su, pored toga što je lokdaun produžen do 18. aprila, na snazi i dodatne zabrane tokom praznika.

Kako prenosi Local Austria, od danas je u Beču, Donjoj Austriji i Burgenlandu na snazi celodnevni policijski čas, a zatvoreno je sve osim prehrambenih i prodavnica hrane za kućne ljubimce, apoteka i dragstora, dok je supermarketima dozvoljeno da prodaju samo hranu, ali ne i neesencijalne proizvode kao što su igračke.

Frizerski saloni, muzeji i zoološki vrtovi su takođe zatvoreni, ljudi mogu da napuste domove samo iz nekoliko razloga: da idu u kupovinu, vode kućne ljubimce u šetnju ili radi „fizičke i mentalne relaksacije“, a škole će sprovoditi onlajn nastavu do 9. aprila.

Ove mere će u Donjoj Austriji i Burgenlandu biti na snazi do 6. aprila, a u Beču čak do 11. aprila.

Osim toga, vlasti u Beču su uvele stroge kontrole na izlazima iz grada kako bi se onemogućio odlazak u druge pokrajine koje nisu zaključane, a za kršenje ovih mera predviđene su kazne od 100 i više evra.

Lokdaun u Nemačkoj je produžen do 18. aprila, a tokom Uskrsa, od 1. do 5. aprila, će biti još stroži, što znači da je na snazi strogo ograničenje kontakta i zabrana okupljanja na javnim mestima.

Kako prenosi Dojče vele, u četvrtak, 1. aprila, sve će biti zatvoreno, a u subotu 3. aprila biće otvoreni samo supermarketi, odnosno prodavnice sa hranom u užem smislu.

Ostaju otvorene benzinske pumpe i samo pojedina preduzeća mogu da rade.

Privatni susreti su dozvoljeni, ali sa najviše pet osoba iz dva domaćinstva.

Izuzetak su deca do 14 godina, a parovi, što podrazumeva i one nevenčane, se računaju kao jedno domaćinstvo.

Kada se radi o verskim obredima, dogovoreno je da se Savezna vlada i pokrajinske vlade verskim zajednicama obrate s molbom da se „uskršnje mise i drugi verski događaji ne održavaju u bogomoljama, hrišćani da slave Uskrs putem videa, Jevreji da ne slave Pashu u sinagogama, muslimani da ne idu u džamiju na molitve u petak“, piše Bild.

Osim toga, uvedeno je novo pravilo da je za sve putnike koji avionom dolaze u Nemačku obavezno da dostave negativni test na kovid 19 pre ukrcavanja, što važi za sve zemlje, bez obzira na nivo rizika odnosno stopu zaraze koju imaju.

Do sada je negativan test za ulazak u Nemačku bio obavezan samo za one koji dolaze iz rizičnih zemalja sa velikom stopom zaraženih, a putnici iz zemalja nižeg rizika nisu bili u obavezi da idu u karantin niti da se testiraju prilikom dolaska. Nemačka vlada još uvek razmatra da li postoji mogućnost da uvede privremenu zabranu na sve odmore u inostranstvu.

Karantin i testovi do 12. maja

Od aviokompanija je zatraženo da ne šire vazdušni saobraćaj tokom uskršnjih praznika. Aviokompanijama je dozvoljeno da prime samo one putnike koji imaju negativan test na kovid 19 ne stariji od 48 sati pre polaska. Putnici sami plaćaju testiranje, a prihvataju se PCR testovi i odobreni brzi testovi na kovid. Po ulasku u zemlju, svi su obavezni na karantin prema lokalnim pravilima u 16 nemačkih država. Izuzetak su deca mlađa od šest godina i članovi posada aviokompanija. Ova pravila će biti na snazi do 12. maja, a kako je najavljeno, mogla bi da budu i produžena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.