Foto: EPA-EFE/Nake Batev

On je rekao da će, kada parlament ratifikuje protokol za NATO, grčko ministarstvo spoljnih poslova obavestiti makedonsko ministarstvo, čime će automatski stupiti na snagu promena imena Republike Makedonije u Severna Makedonija, preneo je Asošiejtid pres.

Canakopulos nije izneo konkretan datum.

Briselski portal Euraktiv (euractiv.com), pozivajući se na upućeni izvor, preneo je ranije ove nedelje da Grčka planira da do 8. februara ratifikuje protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO, čime će verovatno biti prva zemlja koja će to uraditi.

To bi omogućilo da Severna Makedonija postane članica NATO na samitu u julu, ako i ostale članice ubrzaju proceduru ratifikacije. Proces ratifikacije obično traje godinu dana.

Prema izvorima Euraktiva, zvaničan tekst protokola o pristupanju usvojen je u ponedeljak i 29 stalnih predstavnika pri NATO čekaju na odobrenje svojih zemalja da ga potpišu.

Sporazum o promeni imena je naišao na žestoko protivljenje u obe zemlje, gde se opozicija i u Atini i u Skoplju žalila da su drugoj strani dati preveliki ustupci.

Canakopulos je rekao da je skoro trodecenijski spor oko imena proizveo „čudo laži, nacionalizma i ekstremnog istorijskog revizionizma“ u Grčkoj.

On je ocenio da je ratifikacija dogovora iz prespe u grčkom parlamentu bio „istorijski korak za mir, saradnju i stabilnost na Balkanu“, dodajući da je sporazum vratio Grčkoj „vodeću ulogu na Balkanu“.

Povezani tekstovi