Ćerka bliskog Putinovog saradnika poginula: Eksplodirao automobil u kojem je bila 1Foto: Printscreen/Youtube/NOVA RESISTÊNCIA NR

Darija Dugina, ćerka uticajnog ruskog filozofa Aleksandra Dugina koga prozapadni mediji nazivaju „Putinovim mozgom“ i glavnim ideologom Kremlja, poginula je u eksploziji automobila nadomak Moskve, potvrdio je danas agenciji Tas s Andrej Krasnov, lider pokreta Ruski horizont, blizak nastradaloj devojci.

Kako prenose mediji, Darija Dugana je poginulo nakon što je njen autombil eksplodirao dok se vozila kući, prenosi BBC.

Krasnov je naveo da je Darija bila u automobilu svog oca, koji je vozio drugi auto, i sugerisao je da je verovatna meta bio sam Dugin ili možda oboje.

U policiji ruskoj agenciji nisu potvrdili identitet žene poginule u eksploziji a naveli su da je eksplodirao automobil „tojota lend kruzer“ u blizini sela Boljšoj Vjazemi, u moskovskom regionu.

Aleksandar Dugini njegova ćerka su trebali da se vrate kući zajedno u subotu uveče istim automobilom, pre nego što je Dugin u poslednjem trenutku doneo odluku da otputuje odvojeno od svoje ćerke.

Na Telegramu se pojavio ne proveren snimak koji pokazuje Dugina kako u šoku posmatra hitne službe koje stižu na mestu gde je eksplodirao njegov auto. Za sada o čitavom ovom događaj nema zvaninih komentara ruskih vlasti, prenosi BBC.

Dugin je istaknuti ultranacionalistički ruski ideolog za koga se veruje da je blizak ruskom predsedniku. Smatra se tvorcem ili „duhovnim vođom“ ruske vojne operacije u Ukrajini, kao i da ima značajan uticaj na ruskog predsednika Putina, zbog čega ga nazivaju „Putinovim mozgom“. Ima i ljudi koji ga nazivaju „Putinovim Raspućinom“.

Njegova ćerka Darija (30) studirala je filozofiju na Moskovskom univerzitetu. Ona je u martu ove godine dospela na američku listu sankcionisanih Rusa kao urednik sajta Ujedinjeni svet (UWI), na kojem je u jednom članku navela da će Ukrajina nestati ako bude primljena u NATO, prenosi Tanjug.

Darija je u maju u jednom intervjuu opisala rat kao „sukob civilizacija“ i izrazila je ponos činjenocom da su ona i njen otac sankcionisani od strane Zapada.

Aleksandar Dugin je sankcionisan još 2015. godine zbog njegove navodne umešanosti u rusku aneksiju Krima. On je godinama pozivao Moskvu da se agresivnije afirmiše na globanoj sceni i podržao je rusku vojnu akciju u Ukrajini.

Izvor: Nova.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.