princeza dajanaFoto: AP Photo/Herman Knippertz

I danas, na dan kada se navršava 25 godina od prerane pogibije princeze od Velsa, poznatije kao princeza Dajana ili Lejdi Di, njena zaostavština na brojnim poljima i dalje živi, kao što istrajavaju i različite teorije zavere o njenoj smrti koja je još uvek obavijena velom tajne.

Dajana je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu 31. avgusta 1997.

Njen život i smrt imaju dugotrajni uticaj na kraljevsku porodicu, Veliku Britaniju, ali i ceo svet.

Omiljena princeza, koja je bila sinonim za ljudsku neposrednost, dobrotu i spontanost, imala je samo 36 godina kada je poginula.

Ostala je upamćena kao najvoljenija pripadnica kraljevske porodice ikad jer ju je volela ne samo Velika Britanija, već i ceo svet.

Dajana je fascinirala svojom pojavom i time koliko je bila neposredna i srdačna, naročito za jednog pripadnika kraljevske porodice.

Bila je prirodna lepotica koja je zračila gde god da se pojavi.

Ostala je upamćena i u svetu mode kao neko ko je tada postavljao modne standarde a njen stil nastavlja da inspiriše nove generacije.

Od korisnika TikToka, Instagrama i ostalih društvenih mreža koji stalno rade na rekreiranju njenog sportskog autfita, pa do modnih fanova koji pronalaze odevne predmete koje je nosila pokojna princeza, njen stil ostaje podjednako uticajan kao i uvek, i inspiracija je za foto setove modnih časopisa, kolekcije modnih dizajnera i reizdanja njenih omiljenih komada odeće.

Dajanin život i prerana smrt još uvek su izvor konstantnog interesovanja javnosti, o čemu svedoči i obilje filmova, dokumentaraca i serija inspirisanih i posvećenih njenom životu, među kojima su nedavno objavljeni “Spenser” i “Princeza”, kao i veoma hvaljena Netfliksova serija “Kruna”, podseća Si-En-En.

Ova ostvarenja dodatno su podstakla interesovanje za Dajanu, predstavljajući nju i njenu životnu priču i mlađim generacijama – kako “milenijalcima”, od kojih su mnogi previše mladi da bi je se sećali, tako i “generaciji zero”, čiji su pripadnici rođeni tek posle njene smrti 19979.

Deo onoga što je njen stil učinio nezaboravnim bila je njena sposobnost da jednog dana nosi glamuroznu balsku haljinu, a sledećeg opuštenu garderobu, pri čemu su oba izdanja delovala podjednako zadivljujuće.

princeza dajana
Foto: AP Photo/Alastair Grant

Fascinacija njenim kultnim odevnim kombinacijama, kao što je čuvena “osvetnička haljina” modne dizajnerke Kristine Stambolijan ili plava somotska haljina koju je nosila u Beloj kući 1985, ostaje potpuno vanvremenska, a mlađe generacije apsorbuju njen stil i specifičnu estetiku.

Dajana je tokom godina razvila bliske odnose sa mnogim poznatim modnim dizajnerima i postala otelotvorenje bezvremenske elegancije koja je nastavila da živi i nakon njene smrti.

Princeza od Velsa (1. jul 1961-31. avgust 1997), rođena kao Dajana Frensis Spenser, bila je prva supruga Čarlsa, princa od Velsa, najstarijeg sina i naslednika kraljice Elizabete II.

Dajana je rođena u porodici britanskog plemstva sa kraljevskim poreklom kao “Poštovana” Dajana Spenser.

Bila je četvrto dete i treća ćerka Džona Spensera, osmog grofa Spensera od Altorpa i “Plemenite” Fransis Rut Burk-Roš, ćerke lorda Fermoja.

Odrasla je u Park Hausu, koji se nalazi na Sandringamskom posedu, a obrazovala se u Engleskoj i Švajcarskoj.

Kada je njen otac nasledio titulu grofa Spensera 1975. godine, ona je postala dama Dajana Spenser.

Na dan 29. jula 1981. godine Dajana se udala za princa Čarlsa u katedrali Svetog Pavla u Londonu.

Spektakularno venčanje, koje su prenosile televizije širom sveta, gledalo je preko 750 miliona ljudi.

Za vreme braka, Dajana je nosila titulu princeze od Velsa, vojvotkinje od Kornvola, vojvotkinje od Rotseja, grofice od Čestera i baronese od Renfrua.

Rodila je dva sina, prinčeve Vilijama i Henrija, koji su drugi i treći u redu za nasledstvo britanskog prestola.

Kao princeza od Velsa, Dajana je preuzela kraljevske dužnosti u ime kraljice i predstavljala kraljicu u inostranstvu.

Stekla je ogromne simpatije svojim dobrotvornim radom.

princeza dajana
Foto: AP Photo/Alastair Grant

Održavala je vezu sa desetinama dobrotvornih organizacija uključujući londonsku bolnicu Velika Ormondova ulica za decu, kojom je predsedavala od 1989. godine.

Tokom braka Dajana se borila sa bulimijom, depresijom, a čak je u par navrata pokušala sebi da oduzme život.

Endru Morton je 1992. godine izdao knjigu „Dajana: njena istinita priča“.

U toj knjizi je objavio dugogodišnju vezu princa Čarlsa sa Kamilom Parker Boulz, koja je tada bila u braku.

U intervjuu koji je Dajana dala svom profesoru Piteru Setelenu 1992-1993. otkrivene su mnoge tajne pokojne princeze.

Tada je priznala da je zaljubljena u jednog člana osoblja, kraljevskog policajca, Barija Manakija.

On ne samo što je dobio otkaz kada je skandal otkriven, već je i nastradao u saobraćajnoj nesreći 1987. godine.
Dajana je bila ubeđena da je njen ljubavnik likvidiran.

Takođe je u intervjuu rekla da je bila kod kraljice 1986. da joj traži pomoć nakon što je saznala da je Čarls nastavio da se viđa sa Kamilom.

Kraljica joj je odgovorila: „Ne znam šta bi trebalo da uradite. Čarls je očajan“.

Pre susreta sa kraljicom presekla je sebi vene, a u trudnoći sa Vilijamom bacila se niz stepenice Bakingemske palate.

Dajana je bila u vezi sa instruktorom jahanja Džejmsom Hjuitom, kao i sa ragbi zvezdom Vilom Čarlingom, čiji se brak ubrzo raspao.

Čarls i Dajana su se konačno razveli 2. novembra 1996. godine.

Dajana i njen novi verenik Dodi Al Fajed su 31. avgusta 1997. godine nakon večere u hotelu Ric u Parizu Dajaninim mercedesom krenuli u večernji izlazak.

Automobil je velikom brzinom uleteo u tunel Alma i udario u zid i na mestu su poginuli Dodi Al Fajed i vozač Henri Pol, a Dajana je preminula četiri sata kasnije u bolnici.

Jedini preživeli je telohranitelj Trevor Riz Džons.

Doktor Bruno Rion je u četiri sata ujutro objavio da je Dajana preminula od posledica unutrašnjeg krvarenja prouzrokovanog jakim povredama grudnog koša, pluća i glave.

princeza dajana
Foto: Wikipedia

Smrt Dajane i Dodija ostaje obavijena velom tajne i nakon četvrt veka.

Prvi optuženi bili su paparaci koji su ih u stopu pratili i nisu im pomogli nakon nesreće već su nastavili da fotografišu.

Nakon toga sumnja je pala na vozača koji je navodno bio pijan.

Sumnja se i na britansku obaveštajnu službu kojoj nije odgovarala veza princeze sa muslimanom.

Takođe je misterija i beli fijat uno koji je u tunelu okrznuo auto u kom su bili Dajana i Dodi, a nakon toga je nestao sa mesta nesreće.

Dodi je sahranjen iste večeri u Londonu, a Dajana 6. septembra 1997. uz sve kraljevske počasti na porodičnom imanju Spenserovih.

Februara 1998. Mohamed Al-Fajed, otac poginulog Dodija Fajeda, javno je izjavio da je udes u kome je njegov sin stradao bio unapred isplaniran i da je za njegovu organizaciju odgovorna britanska obaveštajna služba MI6 i Princ Filip, vojvoda od Edinburga.

Istraga započeta u Londonu 2004. je zaključila da je udes izazvan veoma neopreznom vožnjom vozača Anrija Pola, koji je u pokušaju bekstva od paparaca slupao vozilo u tunelu.

Sud je 7. aprila 2008. doneo presudu o „nezakonitom ubistvu“.

Mohamed Al-Fajed je dan nakon konačne presude u istrazi najavio da će okončati desetogodišnje napore da dokaže da je tragedija bila ubistvo.

Rekao je da je to učinio zbog Dajanine dece.

Doktor Džon Barton, bivši zaposleni u Kraljičinom domaćinstvu, je januara 2004. za Britanski Tajms izjavio da je prisustvovao obdukciji Princeze Dajane, i da je, nakon što je lično pregledao njenu matericu, zaključio da Dajana nije bila trudna, iako su postojali takvi navodi.

Kako bi ispitali tvrdnje Mohameda Al-Fajeda, Operacija Padžet, osnovana radi istrage o Dajaninom slučaju, je zatražila analizu krvi pronađenu na sedištu na kome je ona sedela za vreme udesa.

Analizom je utvrđeno da krv nije sadržala tragove hormona HCG, koji se povezuje sa trudnoćom.

Istraga je takođe intenzivno ispitivala Dajanine prijatelje koji su, u nedeljama koje su prethodile automobilskom udesu, sa njom bili u bliskom kontaktu.

Dokazi prikupljeni od njenih prijatelja su veoma osetljive prirode i kao takvi nisu svi mogli da budu deo zvaničnog izveštaja, ali se u konačnom izveštaju našlo da su njeni prijatelji rekli da je ona imala redovan menstrualni ciklus i da postoje dokazi da je koristila kontracepciju.

Dajanin batler Pol Barel je 2003. objavio pismo za koje je naveo da ga je Dajana lično napisala, i u kome se navodi da njen bivši suprug, Princ Čarls, „planira udes u njenom autu, otkaz kočnica, i ozbiljnu povredu glave“, kako bi on mogao da se ponovo oženi.

Barel je u svojim knjigama tvrdio da je Princeza Dajana za njega rekla da je „jedini čovek kome je ikad verovala“, i da ga je nazivala „njenom stenom“ jer je njoj pružao oslonac tokom teških vremena.

Te izjave osim samog Barela niko nije potkrepio.

Dajanina majka, Franses Kid, ga nije podnosila, i rekla je da je on „samo još jedan prilepak koji se šlepuje na Dajaninu slavu“.

Sudija Skot Bejker ga je optužio za falsifikovanje pisma, i doveo je Barelov kredibilitet kao svedoka u pitanje.

Barel je prema Dajaninom testamentu dobio 50.000 funti.

princeza dajana
Foto: Wikipedia

Kako navodi Independent, sudeći po najnovijim tvrdnjama koje su se pojavile u seriji “Istrage o Dajani” kanala Diskaveri plus, princeza je navodno “predvidela” svoju smrt dve godine pre nego što je nastupila.

Ove tvrdnje se odnose na takozvanu “Miškonovu zabelešku”, ozloglašenu zabelešku koju je napisao Viktor Miškon 1995. godine u vreme dok je bio Dajanin pravni savetnik.

Četvorodelna dokumentarna serija je imala premijeru u SAD 18. avgusta, a u Velikoj Britaniji 21. avgusta na Kanalu 4, pod nazivom “Istraga o Dajani: Smrt u Parizu”.

“Miškonova zabeleška” se odnosi na nešto što je on zapisao tokom sastanka koji je imao sa Dajanom 30. oktobra 1995.

Za vreme sastanka, kojem je prisustvovao i Dajanin lični sekretar Patrik Džefson, princeza je navodno rekla da je od jednog izvora saznala da će “biti učinjeni napori da se ona eliminiše” do aprila 1996.

Ovaj izvor je navodno rekao Dajani da će se to dogoditi u vidu saobraćajne nesreće koja će ili okončati njen život ili će u njoj biti povređena toliko ozbiljno da bi je učinila da bude okarakterisana kao “nestabilna”.

“Predviđena” saobraćajna nesreća se zaista i dogodila dve godine kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.