CG: Kneževićev direktor priznao krivicu, nagodio se sa Tužilaštvom 1Ilustracija Foto: FreeImages / Jason Morrison

Sporazum koji je Đurđić potpisao sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem u ponedeljak je prosleđen Višem sudu na razmatranje i odlučivanje.

Protiv Đurđića i odbeglog biznismena Duška Kneževića u slučaju Kaspia podignuta je optužnica koju je Viši sud 20. maja potvrdio zbog osnovane sumnje da su nezakonito izdali garancije Atlas banke na iznos od 12,5 miliona evra.

Prethodno, prošle godine, Apelacioni sud je po tužbi arapske kompanije presudio u njihovu korist, tako da je Atlas banka morala da im isplati oko 15 miliona evra, uključujući zatezne kamate. U presudi Apelacionog suda se navodi da je Kneževiću isplaćeno 12,5 miliona evra za kupovinu hotela Princes u Baru.

Kako je kupovina hotela propala, a Knežević nije vraćao novac koji su Azerbejdžanci tražili u nekoliko navrata, oni su ga tužili pozivajući se na garanciju od 12,5 miliona evra koju je izdala Atlas banka za pokrivanje tog posla.

Iz Atlas banke su tokom sudskog postupka po tužbi arapske kompanije tvrdili da nije izdata garancija već nacrt garancije i da pravni posao nikada nije obavljen.

Vlasnici Kaspije, koja je registrovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), su Tale i Nijat Hajdarov iz Azerbejdžana.

Knežević je, sa druge strane, tvrdio da iza te kompanije stoji familija moćnog azerbejdžanskog ministra Kamaladina Hajdarova sa kojim, kako tvrdi, veze ima crnogorski predsednik Milo Đukanović.

Iz Centralne banke je nekoliko puta saopšteno da je ova garancija jedan od razloga što je banka zapala u probleme i zbog koje je uveden stečaj.

Ovo je samo jedan u nizu slučaja za koje Specijalno tužilaštvo tereti Kneževića i njegove saradnike. Iako SDT sumnjiči Kneževića da je oštetio državu za više stotina miliona evra, do sada je optužnica potvrđena u slučaju Kaspia i podignuta u slučaju poznatom kao „Karbon“ za koji ga terete da je zajedno sa saradnicima preko jedne od svojih banaka utajio oko 1,9 miliona evra poreza. Optužnica u tom slučaju još nije potvrđena.

Za Kneževićem je raspisana poternica. On se nalazi u Londonu i ima britansko državljanstvo.