Ukidanje imuniteta zatražilo je Osnovno državno tužilaštvo, koje poslanike DF-a sumnjiči za nasilničko ponašanje u holu parlamenta u februaru ove godine.

Glasanju za ukidanje imuniteta poslanicima DF-a prethodila je burna rasprava, koja je u trenutku bila na ivici incidenta, nakon što je poslanik DF-a, Janko Vučinić, uputio niz pogrdnih reči i uvreda predsedniku Administrativnog odbora Ljuiđu Škrelji, nazivajući ga „živinom i fukarom“.

Vučinić je Škrelji opsovao i majku, nakon čega je usledilo 15-ominutni prekid sednice. Škrelja je zbog ponašanja Vučinića zatražio da on napusti sednicu odbora.

Neposredno pred glasanje, jedan od lidera DF-a, Andrija Mandić, rekao je da institucije sistema, a posebno pravosuđe, ne radi onako kako su očekivali u tom političkom savezu.

„Naše pravosuđe nam ne daje poverenje da ćemo imati fer suđenje. Mi nemamo dileme, a to je rekao premijer u razgovoru sa ruskim šaljivdžijama, da ćemo mi biti optuženi“, rekao je Mandić, uz ocenu da će DF septembar provesti u sudu, a vladajuća partija u kampanji za izbore.
Inače, uoči incidenta, Vučinić je optužio kolege iz DPS-a da su dobili zadatak od Đukanovića da poslanicima DF-a ukinu imunitet, koji je obesmišljen takvim ponašanjem.

Vučinić je skupštinskoj većini ironično predložio usvajanje zakona o zaštiti poslanika DPS-a i, kako je rekao, njihovih satelita.

Pošto se situacija u sali smirila, poslanik DF-a Predrag Bulatović je ocenio da crnogorski parlament ulazi u političko ludilo, navodeći dan za to sigurno nije kriv DF.

„Jedan čovek iz tužilaštva je odgovoran za ludilo. Neću da ga imenujem, jer ima nalogodavca. Neka se svaki poslanik DF-a strpa u zatvor, ima nas toliko da ćemo biti još jači“, poručio je Bulatović, i istakao da su svi procesi montirani.

On je rekao da je „državni udar“ koji je montirao specijalni tužilac Milivoje Katnić „doživeo fijasko“.

Milorad Vuletić (DPS) saopštio je da određena grupa kolega drži predavanje o lepom ponašanju, a od sednice se napravila predstava za javnost.

„Pokušavam da bude smiren, ali je teško. Razumem i bes sa druge strane, ali ne razumem da se neko okrivljuje. Ono što se desilo u holu je za stid, bez obzira na nezadovoljstvo. Trebalo se iskazati na akdemski način. Neka najbolji odgovor da tužilaštvo“, rekao je Vuletić.

On je rekao da danas postupaju po zahtevu tužilaštva, te da ne zatvaju nikoga.

„Ono što se desilo tada, ali i na ove dve sednice je zapanjujuće. Voleo bih da uspostavimo veću kulturu dijaloga koju smo imali“, rekao je Vuletić, i poručio da je potreban dijalog, jer da ga je bilo, do incidentnih situacija ne bi ni dolazilo.

Vuletić je rekao i da nema dilemu da bi postupak trebalo dovesti do kraja.

Sa druge strane, Strahinja Bulajić (DF) je rekao da je za dijalog potrebno dvoje, te da je ovdje reč o fundamentalizmu.

Branko Čavor iz DPS-a saopštio je da je dobro što je DF prisutan današnjoj sednici odbora, ali da nije dobro što dolaze selektivno, i ako se dolaskom samo vređaju.

Kolegama iz DF-a je poručio da se zamisle koliko su doprineli narušavanju ugleda parlamenta.

Bogdan Fatić (DPS) kazao je da je fizički nasrtaj, naročito na žene, za svaku osudu, dok je poslanik HGI, Adrijan Vuksanović rekao da nema ništa protiv toga da se svi poslanici odreknu imuniteta.

„Ovo je mesto dijaloga, nikome ne presuđujemo, već dajemo mogućnost ostalim kolegama da dokažu nevinost“, rekao je Vuksanović.

Ranije danas, na početku sednice odbora, predsjedavajući Ljuiđ Škrelja je rekao da se osnovano sumnja da su poslanici DF-a izvršili „krivično delo nasilničko ponašanje“, dok je Mandić ocenio da je u pitanju politički montirani proces, te da se nastavlja teror nad tim političkim savezom.

On je saopštio da na sjednicu odbora nisu došli da bi rušili bojkot parlamenta, već iz samoodbrane.

„Priterani smo uz zid akcijom tajnih službi, tužilaštva, dakle svih onih službi kojima koordinira Milo Đukanović“, rekao je Mandić.

On je najavio da će doći na plenarnu sednicu parlamenta, da bi javnost i potpredsednik SAD-a, Majk Pens, videli koliko je parlament ponižen.

Kolegama iz vladajuće većine Mandić je poručio da će im se DF snažno suprotstaviti i da im neće dozvoliti da ih ponize. On je od Škrelje zatražio da prekine sednicu i da pozove nekog iz Tužilaštva, ili VDT-a Ivicu Stankovića, što je Škrelja odbio uz obrazloženje da to nije neophodno.

Predsednik PzP-a, Nebojša Medojević, saopštio je da danas na odboru brane ustavni poredak i državu Crnu Goru.

„Parlament je snažan ako je sposoban da se odupre drugim granama vlasti. Kolege koje glasaju za hapšenje svojih kolega trebalo bi da se zabrinu šta njih može snaći kad ne budu na vlasti“, poručio je Medojević.

On je rekao da je pogrešno razmišljanje da je „neki specijalni saradnik vojne službe iznad parlamenta“, i poručio da se danas skida imunitet celoj Crnoj Gori.

„DF nastavlja borbu“, rekao je Medojević i istakao da na ovaj „brane slobodu, čast i ugled parlamenta“.

Škrelja je, sa druge strane, demantovao navode Medojevića da je Đukanović dao instrukcije poslanicima DPS-a u vezi s današnjom sednicom odbora. Škrelja je rekao da je dolazak lidera DPS-a u poslanički klub bio u sklopu redovnih političkih aktivnosti.

Poslanica DF-a, Branka Bošnjak, pitala je zašto sličan postupak nije vođen kad je bivši premijer Đukanović nazvao bitangom poslanika Dritana Abazovića.

„Vi hoćete nas da uhapsite, da nas ućutkate. Neće vam to tako lako proći. Mislim da su poslanici opozicije više čuvali dignitet Skupštine Crne Gore, nego vi. Vi samo dižete ruku, zato ste tu“, kazala je Bošnjak.

U skupštinskom holu danas je bilo primetno pojačano prisustvo obezbeđenja.