Foto: pixabay/ yakovlevmax0

Predsednik Privredne komore Crne Gore, Vlastimir Golubović, rekao je da se Crna Gora „sve bolje pozicionira kao destinacija kvalitetnog nautičkog, zdravstvenog i gastro turizma“.

„Pa formiranje zajedničkog turističkog proizvoda s Albanijom, kao rastućom destinacijom, predstavlja projekat u obostranom interesu“, rekao je Golubović, prenosi RTCG.

Na forumu je saopšten podatak da je poslednjih godina prisutan trend rasta turista iz Albanije. Tako je u 2017. godini Crnu Goru posetilo njih 56.206, odnosno 44,9 odsto više nego prethodne godine. Oni su ostvarili 214.365 noćenja ili 86,8 odsto više nego 2016. godine.

„Adekvatna valorizacija Skadarskog jezera i regulisanje plovnih puteva na reci Bojani značajno bi podigli nivo turističke ponude obe zemlje. Regulacijom vodostaja Skadarskog jezera sprečili bismo poplave i dobili oko 15.000 hektara poljoprivrednog zemljišta vrednog oko milijardu i 500 miliona eura“, rekao je Golubović, prenosi RTCG.

Skup je bio prilika da Golubović i predsednica Unije privrednih komora Albanije, Ines Mucostepa, potpišu Sporazum o saradnji, kojim promovišu dalji razvoj trgovačkih i ekonomskih odnosa kompanija dvije zemlje.

Golubović podseća, piše RTCG, da je prethodnih godina robna razmena Crne Gore sa Albanijom „na relativno niskom nivou uz konstatno rastući deficit“.

On je kazao da Privredna komora Crne Gore i Unija privrednih komora Albanije potpisuju sporazum o saradnji, kojim promovišu dalji razvoj trgovačkih i ekonomskih odnosa svojih članica.

„Činjenica je da dobri politički i međukomorski odnosi niSU uvek praćeni adekvatnim rezultatima na ekonomskom planu, pa današnji susret predstavlja priliku za unapređenje postojećih i stvaranje novih poslovnih aranžmana, što mora biti naš prioritet u budućem periodu“, rekao je Golubović.

Mucostepa je istakla da je poslovni susreti, poput foruma u Skadru, potvrda nastavka dobrih odnosa Albanije i Crne Gore.