Crkva Engleske se izvinila zbog rasizma 1Foto: Pixabay/Free-Photos

Generalni sinod Engleske crkve zvanično se izvinio zbog rasizma koji su u poslednjih 70 godina iskusili „bezbrojni crnci, Azijati i manjine“ i najavio formiranje nezavisne komisije koja će ispitivati rasizam unutar te anglikanske crkve, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Crkva Engleske je „još uvek duboko institucionalno rasistička“, rekao je kanterberijski nadbiskup na sastanku Generalnog sinoda, navodi BBC.

„Sramim se naše istorije i našeg neuspeha. Kada posmatramo našu crkvu, nema sumnje da je rasizam još uvek duboko institucionalizovan“, rekao je nadbiskup Džastin Velbi obraćajući se članovima Sinoda koji su glasali za „iskorenjivanje svesnog ili nesvesnog“ rasizma i podržali predlog o izvinjenju za rasizam u engleskoj crkvi od dolaska tzv. generacije Vindraš.

Reč je o karipskim migrantima koje je britanska vlada pozvala da dodju i pomognu u obnovi zemlje posle ratnih razaranja.

Sve do zakona o imigraciji iz 1973. godine, gradjani Komonvelta i njihova deca imali su automatsko pravo na život i rad u Velikoj Britaniji. Ali, ističe CNN, kako su britanske vlasti poslednjih godina zauzele pooštreni pristup ilegalnoj imigraciji, potomci tih prvih doseljenika našli su se pod većim pritiskom.

Vlada je 2012. godine usvojila nove zakone kojima im se uskraćuje pravo na rad, stanovanje i zdravstvenu zaštitu, pošto vlasnici kuća, poslodavci i doktori traže dokaze o njihovom legalnom imigracionom statusu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.