Crna Gora: Još nema odgovora Srbije o izručenju Marovića 1Svetozar Marović (arhiva) Foto: EPA/Bartlomiej Zborowski

Ministarstvo pravde Srbije ni posle pet i po meseci nije odgovorilo crnogorskim kolegama da li će izručiti pravosnažno osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe, bivšeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića, prenele su danas Vijesti.

Vlada Crne Gore je krajem 2020. obnovila molbu Srbiji za izručenje Marovića, a zahtev je tada upućen DHL. Pre te molbe, prethodna Vlada Duška Markovića uputila je dve urgencije. „Od onoga poziva, koji je treći po redu, mi nemamo novosti.

Naravno da je to pitanje za koje je zainteresovana javnost. Mislim da je potrebno da se taj slučaj reši na jednom političkom, višem niovu, između samih šefova država, šefova vlada“, rekao je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić za Vijesti.

On je naveo da Ministarstvo još čeka odgovor Ministarstva pravde Srbije i čim taj odgovor dobiju, podeliće ga sa javnošću.

Marović se više od četiri i po godine nalazi u Beogradu, gde se, prema rečima njegovih pravnih zastupnika – leči. Uhapšen je u decembru 2015. godine zbog sumnje da rukovodio organizovanom kriminalnom grupom koja je oštetila kasu opštine Budva za više desetina miliona eura.

Marović je napustio spuški zatvor u maju 2016. godine, nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum, koji je potom verifikovao Viši sud. Nakon toga, nesmetano je prešao granicu i otišao u Beograd, gde mu se „gubi svaki trag“, pa je Crna Gora 2017. raspisala poternicu.

Na osnovu sporazuma koji je sklopio sa Specijalnim tužilaštvom, Marović je osuđen na tri godine i devet meseci zatvora. Iako se nagodio da u državni budžet uplati milion evra, a 100.000 donira u humanitarne svrhe, on to nikada nije učinio, pa mu je zatvorska kazna povećana za godinu.

Zastara te jednogodišnje kazne nastupa već ovog meseca, a kazna od tri godine i devet meseci u oktobru 2026. godine, pišu Vijesti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.