Crna Gora na dobrom putu da postane korona fri destinacija 1Foto: Beta/Branislav Božić

Državni sekretar u Ministarstvu turizma Crne Gore Damir Davidović izjavio je da je Crna Gora na dobrom putu da postane „korona fri“ destinacija ali i da jedan slučaj nepažnje može da izazove dramatične posledice.

„Da li ćemo postati korona fri destinacija zavisi od nas. Pravila su jasna i ne postoji nijedan razlog da ih se ne pridržavamo“, rekao je Davidović.

U Crnoj Gori su danas ozdravile još dve osobe, tako da trenutno ima ukupno četvoro obolelih.

Od početka epidemije bilo je 324 zaraženih, devet je umrlo a 311 se oporavilo.

Danas je 11. dan kako nije zabežen nijedan novi slučaj inficiranih, a da bi se proglasio kraj epidemije treba da prođe 28 dana bez slučajeva zaraze.

Kako je dodao Davidović, otvaranje granica zavisiće od onoga što struka bude preporučivala.

„Prilikom otvaranja nekog tržišta moraćemo da radimo procenu koji su rizici sa tog tržišta. Naša je želja da što pre počnemo da radimo punim kapacitetom, ali moramo da budemo disciplinovani kako ne bismo narušili ono što smo postigli u prethodnom periodu. Kao što smo tada bili strpljivi, moramo biti i sada“, poručio je Davidović.

On je istakao da očekuje da se naredne sedmice na sednici Vlade nađu izmene Zakona o turizmu.

„Pratićemo praksu i preporuke Evropske komisije kako bismo za paket aranžmane obezbijedili vaučere koje će ljudi do određenog roka moći da iskoriste. Ako ih ne iskoriste, turoperatori će biti u obavezi da im vrate sredstva“, dodao je on.

Davidović je naveo da se razmatra nekoliko modela podrške za razvoj domaćeg turizma.

Načelnica Odeljenja za zarazne bolesti Instituta javnog zdravlja Sanja Medenica rekla je da se nada da će građani nastaviti da poštuju mere.

„Međutim, ako do toga ne dođe možemo se vratiti dva koraka nazad“, upozorila je ona.

Medenica je podsetila da se kraj epidemije može proglasiti tek 28 dana posle poslednjeg registrovanog slučaja zaraze.

Ona je rekla da je testiranje na korona virus za sada besplatno i da će se raditi sve dok bude potrebe.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Crna Gora na dobrom putu da postane korona fri destinacija”

  1. Moze da bude i korona free i cost free i da mindaju 500e da odem tamo, nd bih otisao. Nikada vuse Crna Gora, izvor fekalija u moru i nekorektnosti osoblja.

    • Dok socijalni glodari čekaju nepostojeću vest, da mogu da idu u Grčku za 3.99€ noćenje, ja bukirao 80kvm kamenu vilu na 8 metara od mora u Donjoj Lastvi sa terasom od 40kvm i privatnom plazicom samo za suprugu i mene, koja pripada samo toj vili i nikome vise. Raj na zemlji bez socijalnih glodara i paradajzera i spremača ajvara. Vlasnik mi dao ponudu za 50% manju od prosle godine. E to će da bude pravo SOCIJALNO distanciranje. U tome i jeste poJenta. Nema socijalaca ni u dvogledu. Mozda je to i dobro, socijalci će ove jeseni imati para konačno da plate struju, drva i deci knjige za školu, jer pare neće potrositi glabajući giros na Stavrosu i kačeći selfije na Fejsu. Jos jedna dobra stvar od ove korone, socijalcima će ostati para, pa neće ove jeseni duvati u pištaljku ispred skupstine i urlati, Vučiću ped*ru, nemamo leba da jedemo i blokirati saobraćaj, jer su socijalu potrošili na Halkidikiju. Joooj lepote. A ti posto nećes u CG, čak ni da ti plate, pa eto, mozes u Obedsku baru. Kažu, ove godine bi će puno ružičastih flamingosa. Mozda zbog vaučera, uvezu i koalice

    • Gorane, Crna Gora se mnogo, mnogo promijenila. Nemamo više hotela „B“ kategorije, osim nekoliko koji su u vlasništvu Srbije, ili njenih kompanija. Ostalo su hoteli sa 4 ili 5 zvjezdica. Nema fekalija u moru, a nekorektno osoblje je prošlost. Većina sezonaca dolazi iz Srbije i dobri su radnici.
      Nemoj doći u CG nikad više, jer se ne bi osjećao dobro. Idi tamo gdje ti je ljepše. Ni nama nije drag gost koji nas prezire. Ima novca na drugim tržištima. Preživjećemo i bez tebe i tebi sličnih.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.