Crna Gora napredovala u oblasti životne sredine 1Foto: www.wikipedia.org

Dejvid R. Bojd, specijalni izvestilac UN-a za ljudska prava i životnu sredinu je u svom zvaničnom izveštaju Veću UN-a vezano za napredak u oblasti ostvarivanja prava na sigurnu, zdravu, čistu i održivu životnu sredinu uvrstio primer Vlade Crne Gore.

„Verujem da će dobra praksa prikazana kroz primer Vlade Crne Gore inspirisati druge u suočavanju sa globalnom ekološkom krizom i promovisanju prava na sigurno, čisto, zdravo i održivo okruženje.“ – stoji u pismu Bojda.

Izvještaj je predstavljen 27. oktobra Generalnoj Skupštini UN-a u Njujorku, a u paragrafu 11 Aneksa koji se odnosi i na Crnu Goru, stoji:

„Ustavi predstavljaju vrhovni zakon svih država i takođe odražavaju najdraže vrednosti društva. Postoji 110 država u kojima pravo na sigurno, čisto, zdravo i održivo okruženje uživa ustavnu zaštitu. Posebno je ohrabrujuće što mnoge države sada u svoje nacionalne ustave uključuju odredbe koje se odnose na značaj prirode, ekosistema i biodiverziteta. Ustavne odredbe koje se odnose na zaštitu vrsta, flore i faune, ekosistema, prirode i biodiverziteta nalaze se u više od šezdeset ustava.“

Izvještaj Dejvida R. Bojda je veoma značajan za Crnu Goru, obzirom da se radi o velikoj pohvali koju je Crna Gora dobila kada je reč o vođenju politike životne sredine, stoji u saopštenju Ministatrstva održivog razvoja i turizma.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.