Crnadak u Stokholmu - EU treba da se distancira od nedemokratskih i neevropskih delovanja BiH 1Foto: flickr.com/jenniferboyer

Crnadak je, u obraćanju na ministarskoj konferenciji o zapadnom Balkanu, naglasio da je značajno i da se EU distancira od svih nedemokratskih i neevropskih djelovanja u BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

„EU je u prethodnom periodu tolerisala neefikasnost pravosudja u oblasti korupcije, osvajanje glasova na izborima kroz pretnje i ucene birača, preuzimanje kontrole javnih RTV servisa od pojedinih političkih partija i pravila druge slične pogrešne kompromise“, istakao je Crnadak.

On kaže da je rezultat toga, o čemu svedoče posljednja istraživanja, da mladi sada napuštaju BiH više zbog nedostatka poverenja u institucije i ogromne korupcije nego zbog ekonomskih razloga, ističe se u saopštenju.

Govoreći o regionalnoj saradnji, Crnadak je istakao da je od krucijalnog značaja da BiH nastavi da ulaže napore u stvaranju što boljih odnosa.

Crnadak je pozvao Prištinu da ukine stoodstotne takse na proizvode iz BiH, jer je to „najveći udar na regionalne odnose u poslednjih deset godina“.

U drugom delu konferencije Crnadak će, zajedno sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH Mirkom Šarovićem, prisustvovati radnom ručku u Ministarstvu inostranih poslova Švedske, na kojem će glavna tema biti mogućnost većih švedskih ulaganja u BiH i region, kao i jačanje regionalne ekonomske saradnje.

Tokom popodneva planiran je i bilateralni susret sa švedskim ministrom inostranih poslova Margot Valstrom.