Crnadak zatražio od vrha RS da objave spisak javnih nabavki iz vremena vanrednog stanja 1Igor Crnadak Foto: Wikipedia

Potpredsednik Partije demokratskog progresa (PDP) i poslanik te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak zatražio je od predsednice RS Željke Cvijanović i premijera Radovana Viškovića da objave spisak svih javnih nabavki u vreme vanrednog stanja koje je bilo uvedeno prošle godine, na početku pandemije korona virusa.

U otvorenom pismu Cvijanovićevoj i Viškoviću, Crnadak je podsetio da su oni 21. maja prošle godine, kada je doneta odluka da se ukine vanredno stanje, u skupštini RS obećali da biti objavljen spisak svih javnih nabavki koje je Republika Srpska provela tokom trajanja vanrednog stanja.

„Iako je od tada prošlo 16 meseci, javnost RS još nije dobila informaciju ko je dobio poslove javnih nabavki za vreme korone, šta se nabavljalo i po kojim cenama“, naglasio je on u pismu.

Dodao je da je, kao kao narodni poslanik, iskoristio mogućnost poslaničkog pitanja Vladi Republike Srpske, i zatražio ovu informaciju, ali da je Vlada odbila da mu dostavi odgovore na ta pitanja.

Crnadak je pozvao Cvijanović i Viškovića da „prestanu da skrivaju podatke i da objave spisak“, navodeći da je pravosuđe RS počelo ozbiljnu istragu višemilionske pljačke narodnog novca tokom pandemije korona virusa u Republici Srpskoj, uključujući i hapšenja pojedinih osoba.

Pre par dana uhapšen je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković i vlasnici tri firme, zbog toga što su su medicinska oprema i zaštitne maske nabavljane po cenama značajno većim od stvarnih, čime je budžet RS oštećen za više miliona maraka.

„Ukoliko i dalje budete krili ovu informaciju, sasvim logično je da ćete u javnosti biti prepoznati kao neko ko je saučesnik ili, u najmanju ruku, zaštitnik onih koji su se obogatili, dok je narod Republike Srpske bio zaključan u svojim kućama, a kompletna privreda onemogućena da radi“, naglasio je Crnadak.

Prema njegovim rečima, u međuvremenu su se u javnosti pojavile informacije da su u velikom broju nabavki za vreme korone učestvovali pojedinci i firme, čiji su najuži članovi porodica ujedno i članovi kabineta najviših funkcionera Republike Srpske, narodni poslanici i slično.

Potpredsednik PDP-a je ocenio da je to „dodatno uznemirilo javnost Republike Srpske, jer se stiče utisak da se za vreme vanrednog stanja stvorila mreža nepotizma i pohlepe u institucijama Republike Srpske, koja je iskoristila tešku situaciju zbog korone i na toj muci naroda zaradila desetine miliona maraka“.

„Zbog toga, prekinite konačno svoju šutnju i dostavite javnosti spisak svih javnih nabavki tokom vanrednog stanja sa podacima o predmetima nabavki, isplaćenim iznosima i firmama koje su dobile poslove“, naveo je Crnadak.

Prema njegovim rečima, Cvijanovićeva i Višković su najviši funkcioneri RS i javnost se s pravom pita – šta kriju od nje, koga žele da zaštite, ko je profitirao i prevarom zaradio milione i ko su vlasnici firmi koji su dobili poslove.

„Vi birate, hoćete li stati na stranu naroda i javnosti ili na stranu onih koji su opljačkali Republiku Srpsku. Ako ništa drugo, budite razumni, ovi podaci će svakako biti dostupni svima, najkasnije sledeće godine“, naglasio je Crnadak.

Vanredno stanje u RS povodom pandemije korona virusa trajalo je od 16. marta do 21. maja prošle godine.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.