Cvijanović: Dobro je što nisu uspeli pokušaji da se osujeti ustoličenje mitropolita Joanikija 1Željka Cvijanović Foto: Beta/ Milan Obradović

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je dobro što u Crnoj Gori nisu uspeli pokušaji da se osujeti ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog, koji je ocenila kao uzvišen i svečan čin.

„Dobro je i to što nije obesmišljena vera, već samo politika kojom upravlja mržnja“, rekla je Cvijanovićeva za novinsku agenciju Srna.

Komentarišući dešavanja na Cetinju i pokušaje da se spreči ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Јoanikija, ona je istakla da svako normalan želi to što pre da zaboravi.

„Nismo naivni i znamo da ovakva negativna kretanja uvek ostavljaju duboke ožiljke i da će trebati mnogo i političkog i institucionalnog, pa konačno i verskog ili međureligijskog napora da se smire strasti i da Crna Gora napreduje, kao što želimo i za sve zemlje naše regije“, naglasila je predsednica RS.

Govoreći o izjavama lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, koji je optužio Srpsku pravoslavnu crkvu da se dva veka meša u politiku, Cvijanovićeva je rekla da je to samo „još jedan dokaz njegovog radikalizma i ekstremizma“.

„Od čoveka koji Srbe naziva ‘lošim narodom’, srpske političare ‘genocidašima’, a onda napada i vređa SPC, ne možete očekivati ni suživot ni da gradi zajedničku državu“, kazala je ona.

Dodala je da je „degutantna potreba političkog Sarajeva da se u pravilu svrstava na neku stranu kad je reč o drugim državama“.

„Tako to oni rade i kad je reč o politikama i političarima u Srbiji, Hrvatskoj, u Crnoj Gori. Čim je neko imalo realan po pitanju BiH i seti se da tamo žive i neki drugi, osim Bošnjaka, i kaže nešto što nije po volji bošnjačkim političarima, oni se odmah okome i drže im lekcije“, ocenila je Cvijanovićeva.

Uptana na šta danas liči region nakon više od 20 godina međunarodnog prisustva i intervencionizma, predsednica Republike Srpske je odgovorila da je prilično udaljen od onoga što su bili proklamovani ciljevi, sa uglavnom nerešenim političkim ili međuetničkim odnosima.

„U Crnoj Gori dobijete nerede i haos, jer se organizuje ustoličenje mitropolita, u BiH dobijete visokog predstavnika mimo propisane procedure, koga onda poziva bošnjački član Predsedništva BiH da smeni srpskog člana istog tog Predsedništva, od Severne Makedonije se tražilo svašta, uključujući i promenu naziva države, da bi se kretali dalje ka EU, pa ne dobiju ništa“, kazala je Cvijanovićeva.

Prema njenim rečima, Srbiji, za koju su znali da je bila i da će ostati najveći igrač u regiji, „natovare teret Kosova“, dodavši da „ne nabraja šta je sve doživljavala RS“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.