Foto: EPA/ ALEKSANDAR GOLIĆ

„Ovde je odluka da se povuku svi imenovani u ime Srba, u svim ambasadama i konzulatima i da se otpočne procedura imenovanja novih. Ja se slažem s ocenom da mi nismo imali nikave koristi od tih ljudi, da oni nisu radili i nisu konsultovali Republiku Srpsku ni po jednom pitanju. Čak neke dobre prakse i pozicije koje smo izgradili u nekim zemljama, kao što je Izrael, tamo imenovana osoba koja je još ambasador bit će razrešena odmah“, rekao je Dodik, prenosi klix.na.

Predsednica RS je na konferenciji za novinare poručila da će Republika Srpska, zbog nezadovoljstva tim kako su određeni ambasadori radili, tražiti smenu i imenovanje novog kadra.

Ona je rekla da će Dodik na sednici Predjedništva BiH pokrenuti smenu između ostalog ambasadora BiH u Japanu, Bugarskoj, Izraelu, Češkoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i OEBS.

Dodik je i u predizbornoj kampanji najavljivao takvu mogućnost, a sličan scenarij najavio je i Željko Komšić koji je poručio da će prvo analizirati svačiji rad, a da će biti i smena ambasadora koji nisu radili u interesu BiH.