Dačić na Konferenciji o prevenciji seksualnog nasilja: Važno je detekovati govor mržnje, ekstremističke ideologije i znake napetosti 1Foto: Screenshot

„Posebno bolna i ozbiljna tema je seksualno nasilje u ratovima, jer predstavlja kršenje ljudskih prava“, izjavio je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova na Konferenciji o prevenciji seksualnog nasilja u ratovima, koja se danas i sutra održava u Londonu.

On je naveo tri reci ključne reči – prevencija, kažnjavanje i edukacija.

„Za sistemsko suprostavljanje ovom zločinu potrebna nam je političa volja“, ukazao je, između ostalog, Dačić.

Prema njegovom mišljenju, seksualno nasilje u ratovima je zločin koji je često nedovoljno vidljiv, te da bi kroz dugoročne i kratkoročne mere trebalo da ga učinimo vidljivijim.

„Važno je detekovati govor mržnje, ekstremitičke ideologije, znake napetosti, to su to znaci koji upozoravaju na seksualno nasilje“, rekao je Dačić.

Dodao je da su prema iskustvu Srbije, vazne mere bile zaštita svedoka.

„Mi smo spremni da podelimo svoja iskustva sa drugima“, poručio je na konferenciji u Londonu srpski ministar spoljnih poslova.

Podsetimo, Dačić je svojevremeno bio portparol Socijalističke partije Srbije, kada je režim lidera te stranke Slobodana Miloševića, činio strašne zločine tokom ratova na prostorima bivše Jugoslavije.

Bio je portparol SPS-a od 1992. do 2000. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari