(VIDEO) Kako je kosovska ministarka spoljnih poslova reagovala na učešće Ivice Dačića na konferenciji o prevenciji seksualnog nasilja u ratovima?  1Donika Gervala; Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Na Konferenciji o prevenciji seksualnog nasilja u ratovima došlo je do incidenta, pošto je kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala burno reagovala na učeśće srpskog kolege Ivica Daćića na ovom događaju u Londonu.

Ona je Dačića opisala kao jednog od glavnog „arhitekte genicida na Zapadnom Baklanu, posebno u BiH i na Kosovu“ i upitala je organizatore koji je smisao da on govori na ovakvoj konferenciji, jer je bio „desna ruka Slobodna Miloševića od 1992. do 2000. godine“.

Prisutni u sali su je podržali aplauzima, a atmosfera po moderatora je bila prilično neugodna jer je pokušao da ublaži Dačićevo učešće.

Podsetimo, Dačić je svojevremeno bio portparol Socijalističke partije Srbije, kada je režim lidera te stranke Slobodana Miloševića, činio strašne zločine tokom ratova na prostorima bivše Jugoslavije.

On je na prethodnom panelu rekao, između ostalog, da je „posebno bolna i ozbiljna tema seksualno nasilje u ratovima, jer predstavlja kršenje ljudskih prava“.

Inače, konferenciji u Londonu prisustvovala je i tižiteljla za ratne zločine Snežana Stanojković, a sa Dačićem je bila ambasadorka Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović.

Ova PSVI konferencija (Preventing sexual violence in conflict) završava se danas brojni panelima – o svedočenjima žrtava, uloge medija i seksualnom zločinima nad LGBT osobama u ratovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari