"Žrtve silovanja doživljavaju stigme i odbacivanja, moramo im pomoći, a počinioce privesti pravdi": Sa konferencije o prevenciji seksualnog nasilja u ratovima u Londonu 1Foto: Ivana Žanić

„Žrtve su te koje odlučuju šta mi radimo i mi moramo u svemu da ih slušamo i da nikad ne zaboravimo ove neverovatne ljude“, rekao je lord Tarik Ahmad, specijalni predstavnik premijera Velike Britanije za prevenciju seksualnog nasilja u ratovima.

On je na današnjoj Konferenciji o prevenciji seksualnog nasilja u ratovima, koja se održava u Londonu, naveo da „svi mi imamo ulogu bez obzira na profesiju kojim se bavimo jer je moralno da pomognemo drugima koji su doživeli najgora mučenja a da nisu imali nikakvog izbora“.

Naglasio je da su glavna pitanja da nastavimo da tražimo pravdu za žrtve i dajemo ih podršku, kao i da se pocinioci procesuiraju, jer preživeli seksualnog nasilja u ratovima doživljavaju stigme i odbacivanja.

Ahmad je potom ispričao šta mu je rekla jedna žrtva u Avganistanu: „Ja sam silovana mnogo puta a onda sam pala u nesvest i nastavili su da me siluju. Kada sam se vratila porodici i zajednici – odbacili su me. Odbačena sam tamo gde sam očekivala saosećajnost“.

„Žrtve seksualnog nasilja u ratovima moraju da budu zaštićene“, naveo je lord Ahmad i dodao da tehnologija može u tome da pomogne.

Nađija Manguš, šefica diplomatije Libije, navela je da je seskualno nasilje u ratovima zločin ćutanja ali i oružje i da se o tome malo piše u medijima, kao i da žrtve nemaju podršku.

Dejvid Moinina Senge iz Ministarstva za obrazovanje Sijere Leone, rekao je da je celo svoje detinjstvo proveo u strahu od sukoba i smrti.

Pričao je kako je njegova porodica morala da beži u drugo selo zbog rata i da je obećao sebi da će pomoći deci da ne prolaze ono što je on morao da prođe.

„Kako neko nauči da bude nasilan, tako može i da nauči da ne bude“, naveo je Senge dodajući da je obrazovanje o prevenciji nasilja veoma važno.

Monika Navikine, litvanska ministarka za socijalnu bezbednost i rad, izrazila je zahvalnost žrtvama silovanja u ratu i dodala da je bila u Ukrajini i da je svedočila pričama Ukrajinki koje su istakle da su ih silovali Rusi.

„Rusija koristi silovanje kao oružje u ratu“, naglasila je ona.

Paivi Kanisto iz Ujedinjenih nacija, poručila je da je moguće sprečiti seksualno nasilje u ratovima i da je potrebno uključiti žrtve i žene u taj proces.

„Potrebno je investirati u ženske organizacije“, dodala je ona.

Navela je i to da se pravda mora sprovesti, i to što pre.

Ambasador Republike Koreje Joungki Hong, rekao je da je dirnut htabrošću žrtava koje su ispričale svoje tragedije.

„Žrtve moraju da budu u centru našeg delovanja, jer one znaju najbolje šta su preživele“, rekao je on.

Ajša Džumva Katana, ministarka za pitanja pola u Keniji, inače jedna od žrtava, istakla je da su globalni fondovi važni za prevenciju seksualnog nasilja.

Navela je da je Kenija spremna da kao prioritet postavi prevenciju seksualnog nasillja i da će nastaviti da promoviše politiku o ovom pitanju i radi sa civilnim organizacijama.

Dženet Bajsingi, ministarka za pitanja polova iz Ruande, ukazala je da su žene iz ove zemlje doživele silovanja tokom genocida na manjinskim narodom Tutsi.

„Od tada smo rekli – više nikad. Uspostavili smo politike i usvojili zakone“, navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.