Foto: Beta/AP/Virginia Mayo

Oko 400 miliona ljudi iz 28 članica Evropske unije od danas do 26. maja biraće svoje predstavnike u Evropskom parlamentu za narednih pet godina.

U Irskoj će se glasati sutra, u Češkoj u petak i subotu, u Letoniji, Malti i Slovačkoj u subotu 25. maja a u preostaloj 21 članici u nedelju.

Foto: Beta/AP/Peter Dejong

Ukupno se bira 751 evroposlanik, s obzirom da Velika Britanija nije napustila EU. Da je Velika Britanija izašla iz EU krajem marta, kako je prvobitno planirano, u Parlamentu bi sedelo 705 poslanika.

Preliminarni rezultati znaće se u kasnim večernjim satima u nedelju, a novoizabrani evroposlanici će već u ponedeljak početi razgovore o formiranju parlamentarnih grupa.

Prema istraživanjima, birače pred ove izbore najviše su brinuli ekonomija, nezaposlenost, imigracija, ekologija, terorizam, unapredjenje ljudskih prava, socijalna zaštita.

Pravo glasa moglo bi da ima više stotina hiljada građana Srbije koji pored srpskog imaju i državljanstvo neke od zemalja članica EU, ali sudeći po praksi, to pravo iskoristiće mali procenat potencijalnih birača.

Povezani tekstovi