Dekret talibana: Studentkinje na časove sa abajom i nikabom, nema mešovitih grupa 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Jose Luis Magana)

Avganistanske studentkinje moraće da nose crnu abaju sa nikabom koja pokriva lice i pohađaće časove u grupama u kojima su samo devojke, navodi se u dekretu koji je novi talibanski režim izdao uoči otvaranja privatnih univerziteta u Avganistanu.

Žene u ovim ustanovama moraće da napuste nastavu pet minuta pre studenata i da budu u čekaonicama dok muškarci ne napuste prostorije fakulteta, navodi se u dokumentu koji je objavilo ministarstvo obrazovanja.

Univerziteti će morati da angažuju žene predavače za studentkinje ili „starije učitelje“ proverenog morala.

U vreme kada je talibanski islamistički pokret prvi bio na vlasti, od 1996. do 2001, zbog pravila o nemešanju studentkinja i studenata skoro sve Avganistanke nisu bile u mogućnosti da studiraju.

Talibanski borci zauzeli su većinu Avganistana prošlog meseca i proslavili odlazak poslednjih američkih vojnika posle 20 godina rata. Ta pobunjenička grupa sada mora da vlada ratom razorenom zemljom koja je uveliko zavisna od međunarodne pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari