Delta soj mnogo "brži" i drugačiji 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Glavobolja, bolovi u grlu i curenje nosa, jesu neki od najčešće prijavljivanih simptoma indijskog soja korona virusa u Velikoj Britaniji, piše BBC.

Prema istraživanju profesora Tima Spektora, simptomi infekcije tzv. indijskim sojem ili delta varijantom virusa navodno se razlikuju od onih uzrokovanih dosadašnjim varijantama korona virusa, a sve više obolelih tvrdi da nisu izgubili čulo mirisa i ukusa i da nisu imali povišenu telesnu temperaturu, nego su osećali simptome jače prehlade, curenje nosa, bolove u grlu i glavobolju.

To su podaci prikupljeni na osnovu istraživanja na uzorku od više hiljada ispitanika koji su svoje simptome prijavljivali kroz aplikaciju.

„Nemamo dobre vesti, beležimo eksponencijalni rast obolelih, posebno na području severozapadne Engleske i Škotske. Većinom se radi o mladima uzrasta od 20 do 29 godina i nešto starijima uzrasta od 40 od 49 godina. Mlađa populacija nije imunizovana ili je vakcinisana samo jednom dozom, čime se, naravno, ne postiže odgovarajući imunitet. Smrtnost je nešto manja nego kod britanskog soja, ali ono što mora da nas brine jeste i dalje tzv. dugi kovid, dakle Velika Britanija definitivno ima problem“, kazao je profesor.

Upravo te nespecifične simptome oboleli ne pripisuju virusu kovid 19, pa nastavljaju sa uobičajenim životnim i društvenim navikama, odlaskom na posao i zabave, misleći kako se radi o sezonskoj prehladi.

Profesor apeluje na nužnost dobijanja druge doze vakcine i na ostajanje kod kuće već pri pojavi prvih simptoma u smislu glavobolje, grlobolje i curenja iz nosa. Oko 90 odsto trenutnih slučajeva u Velikoj Britaniji navodno je povezano upravo s delta varijantom virusa, piše BBC.

Zvanično odloženo ublažavanje

Britanski premijer Boris Džonson je juče potvrdio da se zbog porasta broja slučajeva obolevanja od zaraznije „varijante delta“ korona virusa, prvobitno zabeležene u Indiji, odlaže za mesec dana, do 19. jula, ukidanje protivepidemijskih restrikcija u Engleskoj. Potpuno otvaranje zemlje je ranije bilo najavljeno za 21. jun, ali premijer je rekao da „duboko zabrinjava ‘varijanta delta’, te želi da sa otvaranjem sačeka do 19. jula, da bi dao zdravstvenoj službi potrebno dodatno vreme.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.