Demokrate u SAD osvojile još jedno mesto u Senatu: Pobeda Vornoka loš znak za Trampa 1Foto: Beta/AP/John Bazemore

Demokratska stranka američkog predsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) osvojila je kasno sinoć još jedno mestu u Senatu, jer je u saveznoj državi Džordžiji pobedio njen kandidat Rafael Vornok (Raphael Warnock), preneli su mediji u SAD.

Odlazeći senator Vornok pobedio je, takođe Afroamerikanca, Heršela Vokera (Herschel Walker), iz redova republikanaca Donalda Trampa.

Ta pobeda potvrđuje veoma tanku većinu demokrata u gornjem domu Kongresa.

Pobedom Vornoka ne menja se odnos snaga u Kongresu, jer su demokrate zadržale kontrolom nad Senatom posle prvog kruga parlamentarnih izbora u novembru.

Republikanci kontrolišu Predstavnički dom Kongresa, ali sa mnogo manjom većinom od očekivane.

Pobeda Rafaela Vornika nad Haršelom Vokerom u drugom krugu za Senat Džordžije završena je ujedno i izborna sezona u kojoj su se stvari „unormalile“ posle nekoliko godina u kojima se strahovalo da je američka demokratija na pragu smrti, piše Gardijan.

Ispostavilo se da Trampov brend, kako se navodi, nije nikada bio ono što je većina Amerikanaca želela. Gardijan ocenjuje da je poraz Vokera poslednji ekser u „Trampov politički kovčeg“.

Voker je podsećaju bio poznat po stvarima koje nemaju veze sa politikom, umešan u skandale zbog nasilnog ponašanja prema ženama, licemernim izjavama o abortusu, i prilično nepovezanim izjavama o nasumičnim temama.

Tokom posete Džordžiji dok su Bajden i Tramp bili po strani, Barak Obama je primetio: „Od kada sam poslednji put bio ovde gospodin Voker je govorio o pitanjima koja su od velike važnosti za građane Džordžije. Na primer, da li je bolje biti vampir ili vukodlak. Ovo je debata za koju moram priznata da sam je i sam vodio nekada, kada sam imao sedam godina. Posle toga sam odrastao“, podseća Gardijan na izjavu bivšeg predsednika SAD aludirajući na činjenicu da je tokom Trampove ere postalo uuobičajeno da „ništa nije važno“.

Rezultati od juče pokazuju da su neke stvari ipak važne, posebno kvalitet kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.