DIK objavila konačne rezultate: DPS 35, Za budućnost Crne Gore 33 odsto glasova 1Foto: Beta/Miloš Miškov (Arhiva)

Državna izborna komisija (DIK) Crne Gore objavila je danas rezultate izbora na osnovu 100 prebrojanih glasačkih listića, a na osnovu kojih je pojedinačno najviše glasova, 35,06 odsto, osvojila Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića, ali nedovoljno da i sa svojim tradicionalnim paretnerima formira većinu u Skupštini.

Druga po snazi je koalicija „Za budućnost Crne Gore“, okupljenja oko Demokratskog fronta (DF), kojoj je pripalo 32,55 odsto glasova, dok je na trećem mestu koalicija „Mir je naša nacija“, predvođena Demokratama. Ta koalicija je na nedeljnim parlamenarnim izborima osvojila 12,53 odsto glasova birača.

Sledi koalicija „Crno na bijelo“ sa 5,53 odsto podrške.

U parlament su, po zvaničnim privremenim rezultatima DIK-a, ušle stranke manjinskih naroda, Bošnjačka partija, dve albanske koalicije, te Socijaldemokrate i Socijaldemokratska partija Crne Gore (SDP).

Konačne rezultate, sa rasporedom mandata, DIK treba da objavi najkasnije 15 dana od dana održavanja izbora.

Preliminarne projekcije rezultata izbora koje je sinoć objavio Centar za monitoring (CEMI), pokazuju da je DPS samostalno osvojila 30 mandata, a sa tradicionalnim koalicionim partnerima 38, što nije dovoljno za formiranje vlade.

Prema tim projekcijama, koaliciji predvođenoj DF pripalo je 27 mandata, savezu Alekse Bečića „Mir je naša nacija“ 10, a građanskom pokretu „Crno na bijelo“ četiri mandata. Ova tri opoziciona bloka zajedno imaju tesnu većinu od 41 mandata.

Oni su sinoć proglasili izbornu pobedu, njihove pristalice slavile su u Podgorici do ranih jutarnjih sati, te nagovestili razgovore o formiranju vlade.

Lider DPS Milo Đukanović saopštio je kasno sinoć da „borba za većinu poslaničkih mesta i dalje traje“, te da će njegova partija sačekati rezultate sa svih izbornih biračkih mesta i rezultate DIK, i nakon toga „saopštiti konačni učinak“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari