Diplomate: Gutereš izrazio želju za drugi mandat na čelu UN 1Foto: EPA-EFE/Natalia Kidd

Generalni sekretar UN Antonio Guterež preneo je predstavnicima pet stalnih članica Saveta bezbednosti želju da ostane za drugi petogodišnji mandat na čelu Organizacije od 2022. godine, saznaje se danas iz diplomatskih izvora.

On je svoj stav izneo predstavnicima Kine, SAD, Francuske, Velike Britanije i Rusije na ručku koji je u petak organizovao u svojoj misiji kineski ambasador pri Un Džang Džun, navode isti izvori.

Tokom sastanka Gutereš je takođe govorio o velikim pitanjima u 2021. godini, kao što su pandemija Kovida-19, globalna ekonomska kriza, potreba da se pomire čovečanstvo i priroda i bolje organizuje protiv savremenih izazova kao što su terorizam i sajber kriminal, rekao je za Frans pres jedan diplomata koji nije želeo da mu se navede ime.

Njegov interes da ostane na čelu UN nije izazvao posebno protivljenje u ovoj fazi, navele su diplomate.

Po tradiciji generalni sekretar UN ostaje na čelu svetske organizacije dva mandata i Guterešova želja nije iznenađenje.

Prvi mandat bivšeg portugalskog premijera i bivšeg visokog komesara UN za izbeglice (2005-2015) rođenog 30. aprila 1949, ističe u decembru. Članovi Saveta bezbednosti i Generalna skupština UN treba tokom godine da potvrde ili ne njegov ostanak na čelu Organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.