Direktor Moderne strepi zbog omikron soja korone 1Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO / POOL

Entoni Fauči, infektolog i glavni savetnik predsednika SAD za pandemiju, izjavio je da, iako se omikron soj korona virusa brzo širi državom, prve indikacije pokazuju da je manje opasan od delta soja, piše Radio Slobodna Evropa.

Fauči je za Si En En izjavio da je naučnicima potrebno više informacija pre nego što donesu zaključak o ozbiljnosti omikron soja. Izveštaji iz Južne Afrike, gde se ovaj soj prvo put pojavio i gde postaje dominantan, pokazuju da se stopa hospitalizacije nije značajno povećala.

„Za sada ne izgleda da postoji veliki stepen ozbiljnosti, ali zaista moramo da budemo oprezni pre nego što donesemo zaključke da je omikron manje ozbiljan i da ne izaziva tešku kliničku sliku u poređenju sa delta sojem“, rekao je on.

„Jasno je da se u Južnoafričkoj Republici omikron širi“, rekao je Fauči za Si En En, dodavši, međutim, da za sada ne deluje da će omikron izazvati viši stepen obolevanja.

„Za sada su znaci koji se odnose na težinu bolesti pomalo ohrabrujući“, rekao je.

Međutim, zdravstveni stručnjaci poslednjih dana ističu da je stanovništvo Južnoafričke Republike vrlo mlado i da se tek u narednim nedeljama mogu očekivati ozbiljniji slučajevi bolesti, piše N1.

U toku su laboratorijska istraživanja koja će pomoći da se ustanovi da li je i u kojoj meri je prenosiv novi soj korona virusa, kao i da li je imunitet stečen nakon prve zaraze ili vakcinacije dovoljan da zaštiti ili, pak, može da dovede do težih oblika bolesti.

„Mislim da postoji realan rizik da ćemo  biti svedoci smanjenja efikasnosti vakcina“, rekao je za Ej Bi Si Stiven Hog, direktor Moderne, što je pre njega rekao i izvršni direktor kompanije, Stefan Bansel, objasnivši da u ovom trenutku ne mogu da znaju u kojoj će meri efikasnost biti smanjena.

Moderna je, poput ostalih farmaceutskih kompanija, uključujući i Fajzer, već počela da radi na prilagođavanju postojeće vakcine, u slučaju da to bude neophodno.

Prema Faučijevim rečima, administracija predsednika Bajdena razmatra ukidanje ograničenja putovanja za putnike iz nekoliko afričkih zemalja koji nisu američki državljani.

„Nadajmo se da ćemo uspeti da ukinemo tu zabranu u razumnom vremenskom periodu“, rekao je on, dodavši da se svi osećaju loše zbog teškoća sa kojima su suočene afričke države i objasnivši da američke vlasti razmišljaju o poteškoćama koje zabrana putovanja izaziva u tim zemljama i da stalno preispituju svoju politiku, prenosi Rojters.

Prema pisanju Bi Bi Sija, Južnoafrički predsednik Siril Ramafoza osudio je krajem prethodnog meseca zabrane putovanja koje su uvedene prema njegovoj zemlji i njenim susedima zbog nove varijante korona virusa. On je rekao kako je „duboko razočaran akcijom“ koju je opisao kao nepravednu i pozvao da se zabrane hitno ukinu.

Među onima koji su uveli zabranu putovanja su Velika Britanija, članice  Evropske unije i Sjedinjene Američke Države.

Omikron soj do danas je otkriven u trećini američkih država, a među poslednjim državama u kojima su potvrđeni slučajevi infekcije novim sojem su Viskonsin i Mizuri. U SAD je i dalje dominantan delta soj, koji čini više od 99 odsto slučajeva zaraze.

Podsećamo, omikron je, otkad je prvi put otkriven u Južnoafričkoj Republici, osim u najmanje 15 američkih saveznih država, otkriven i u oko 40 zemalja širom sveta.

SZO rezervisana

Svetska zdravstvena organizacija rekla je da, iako su istraživanja o prenošenju i ozbiljnosti kliničkih slika zaraženih ovim sojem još uvek u toku, vakcinacija je i dalje ključno rešenje. Prema njihovim navodima, iako je još uvek prerano da se govori o tome da li će i u kojoj meri opasti efikasnost vakcina, one i dalje mogu da obezbede smanjeni rizik od teških slučajeva i smrti.

Tekst je deo projekta koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.