Foto: FoNet/AP (Arhiva)

„Ne smeju nas obeshrabriti ni neke skeptične poruke koje ovih dana dolaze s važnih evropskih adresa. Mi sa Balkana moramo pokazati Evropi da je politika proširenja njena najbolja politika. Učinićemo to najubedljivije sprovođenjem reformi, izgradnjom institucija i jačanjem vladavine prava, kao i ljudskih prava i sloboda po evropskim merilima“, dodao je Đukanović na prijemu na Cetinju.

Đukanović je rekao da je pretpostavka za to učvršćivanje regionalne stabilnosti i bolje medjusobno infrastrukturno povezivanje.

„Time ćemo odgovorno doprinositi i evropskoj bezbednosti, u nadi da će nove strukture briselske administracije, dok jača populizam svuda u svetu, vizionarski osavremeniti antifašističke temelje na kojima je nastao projekat ujedinjene Evrope, i tako je učiniti konkurentnom u vremenima novih tehnoloških dostignuća i globalnih previranja u današnjem svetu“, rekao je on.

Kako je dodao, čak nezavisno od toga da li će, i u kojoj meri, politika proširenja biti jedan od prioriteta novih evropskih struktura, Crna Gora će nastaviti da jača partnerski odnos sa EU.

„Jer za našu zemlju nema alternative suštinskoj pripadnosti savremenoj evropskoj civilizaciji“, rekao je on.

Prijemu na Cetinju su prisustvovali predstavnici političkog života, bivši najviši državni funkcioneri, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Povezani tekstovi